Skandal o kojem bruji Amerika: Marina Abramović uzela milione za projekat koji ne može da završi - Volim Podgoricu

Skandal o kojem bruji Amerika: Marina Abramović uzela milione za projekat koji ne može da završi

Umjetnica je prisutna, ali je novac nestao – uz političke teme i Vajnstinovu aferu, ono o čemu se najviše priča u kuloarima Njujorka svakako je skandal u čijem je središtu Marina Abramović, 71-godišnja konceptualna umjetnica.

Zvijezda svjetskog glasa i omiljena umjetnica pripadnika šoubiza, koja u kolekciji ima Zlatnog lava s Venecijanskog bijenala iz 1997. i čiji je performans “Umjetnik je prisutan” iz 2010. u Muzeju moderne umjetnosti u Njujorku (MoMA) vidjelo 850.000 ljudi (tokom tri mjeseca dnevno je osam sati sjedjela i nepomično gledala u sagovornike među kojima su bili glumac Džejms Franko, i muzičari Lou Reed, Björk i Lady Gaga), prozvana je zbog “nestalih” dva miliona i 200.000 dolara koje je prikupila od donacija za svoj Institut.

Akcija “Marina Abramović Institute for the Preservation of Performance Art” počela je 2013. kampanjom preko Kickstartera, u čemu su joj velikodušno pomogle muzičke zvijezde Jay-Z i Lady Gaga, a samo je tim putem prikupljeno više od 600.000 dolara.

Poslije se našlo još dosta njih koji su odriješili kesu za njenu umjetničku viziju, tako da je svota premašila dva miliona dolara.

I u početku je sve išlo kao podmazano: umjetnica je još 2007. za 950.000 dolara kupila zgradu iz 1933. u gradiću Hudson sa 6700 duša u državi Njujork, potom je darovala svojoj neprofitnoj organizaciji, a projekt je trebalo da potpiše holandski arhitetka Rem Koolhaas.

Iako se nadala da će ta transformacija zgrade, koja je nekada služila kao teatar, a u posljednje vrijeme “skrivala” zatvorene teniske terene, potpuno “promijeniti sliku gradića i lokalnu ekonomiju kao što je Sundance Film Festival napravio Park Cityju u Utahu ili muzej Guggenheim u španskom Bilbau”, od svoje je vizije morala da odustane kada su njeni ukupni troškovi dosegli 31 milion dolara.

– Koolhaasovi nacrti su stvarno predivni, ali kada sam čula cifru o tridesetak miliona dolara, ostala sam bez daha. Kao umjetnica poznata po performansima, nikada neću uspjeti skupiti toliko novca, osim ako nekim čudom šeik iz Emirata ili bogati Rus ne napiše ček na taj iznos, samo zato što mi vjeruje. Ali u stvarnom životu to se neće dogoditi – priznala je umjetnica, otkrivajući da će zdanje – čiji su stanovnici sada samo golubovi – najvjerovatnije prodati.

Ali, postavlja se pitanje što će se dogoditi s donacijama, a to najviše brine njezine obožavatelje.

Oni su za dolar mogli dobiti zagrljaj od Abramović, za 100 dolara potpisani DVD s uputstvom kako piti vodu, za 5000 dolara izlazak u kino s umjetnicom, a za 10.000 dolara veče “spiritualnog kuvanja” u kojem bi zajedno pripremali razne supe.

Na novinarsko pitanje hoće li i kako vratiti gotovinu donatorima, portparolka Marine Abramović saopštila je “da su sva prikupljena sredstva iskorišćena za uplatu Koolhaasovoj kompaniji”.

– Novac nije prikupljen za renovaciju zgrade, nego za skice i studije, a iskorišćen je za pravu svrhu – rekla je ona, čiji je neodređen odgovor pokrenuo lavinu nezadovoljstava, optužbi i spekulacija.

Osim ogorčenih donatora, Abramović za vratom vise i poreznici: navodno mora platiti 88.966 dolara državnog poreza, a ako je suditi po izjavi portparolke – cijeli dug će podmiriti onda kada proda zgradu.

Možda je njena umjetnička vizija imala najbolje namjere da stvori multimedijalni prostor za umjetnike, no za sada se sve svodi na ruševnu zgradu i narušen ugled.

 (Večernji.Hr)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com