Najpoznatiji holivudski pravoslavci: Mnogi će 7. januara proslaviti Božić! (VIDEO) - Volim Podgoricu

Najpoznatiji holivudski pravoslavci: Mnogi će 7. januara proslaviti Božić! (VIDEO)

MNOGE svjetske zvijezde krste se sa tri prsta! Poznati Rusi i Srbi nisu jedini pravoslavci u svetskom džet setu. Pored njih, istočnom hrišćanstvu su se okrenule i mnoge druge slavne ličnosti, od holivudskih glumaca, preko rok pjevača, manekenki, sve do poznatih sportista. Pravoslavni Holivud predvode oskarovac Tom Henks (55) i bivša supruga Breda Pita Dženifer Aniston (41). Dok je Anistonova, koja se proslavila TV serijom „Prijatelji“, vjeru nasledila od roditelja grčkog porijekla, Henks se pravoslavlju okrenuo 1988. godine, kada se oženio Ritom Vilson, takođe glumicom.

– Mislim da je pravoslavlje moje duhovno nasleđe – rekao je Tom Henks, dvostruki dobitnik Oskara.

Henks je rođen kao rimokatolik (njegov otac Amos je potomak Abrahama Linkolna), ali je posle vjenčanja sa koleginicom Vilson, čija je majka Grkinja, po ličnom priznanju, upoznao svu ljepotu pravoslavlja. Slavni glumac se danas aktivno brine o kalifornijskoj crkvi Svete Sofije, koja pripada Carigradskoj patrijaršiji. Henks se uoči svakog Vaskrsasa pričešćuje sa porodicom.

Interesantan je i slučaj Džejmsa Belušija (56), holivudskog glumca albanskog porijekla. Kao pravoslavni Albanac redovno je posjećivao Srpsku pravoslavnu crkvu u Los Anđelesu, ali je krajem prošlog vijeka ipak otvoreno podržao nezavisnost Kosova, a zatim i dobio počasno državljanstvo Albanije.

Malo je poznato da je Englez Dejvid Gan (48), pjevač jednog od najpopularnijih bendova na svijetu „Dipeš mod“, još 1999. godine prešao u pravoslavlje, kada se oženio sa Dženifer, porijeklom Grkinjom.

Zbog ljubavi pravoslavac je postala i Naomi Kembel (40). Slavna manekenka se već nekoliko godina zabavlja sa Vladislavom Doronjinom, ruskim tajkunom, koji se obogatio na nekretninama. Iako je Doronjin još zvanično u braku sa Jekaterinom, sa kojom ima i dvoje djece, Naomi je zbog njega postala vjernik Ruske pravoslavne crkve.

Još jedna svjetski poznata starleta, Kim Kardašijan, krsti se sa tri prsta. Ova seksi Amerikanka jermenskog porijekla svjetsku popularnost je cementirala u raznim TV šou programima, ali i kada se skinula za „Plejboj“. Danas je jedna od najseksepilnijih žena na svijetu, a prošle godine je dobila i svoju voštanu figuru u londonskom muzeju „Madam Tiso“.

BOB MARLI, DžORDž MAJKL… SLAVNI pravoslavci bili su i legenda rege muzike Bob Marli (kršten u Etiopljanskoj pravoslavnoj crkvi), holivudski velikani Jul Briner, Natali Vud i Karl Malden (ruskog i srpskog porekla), dok su danas to slavni britanski pjevač Džordž Majkl i američka glumica Tina Fej (Grčka pravoslavna crkva).

Slavnih pravoslavaca ima i među sportistima. Najpoznatiji je Čeh Jaromir Jagr (38), legenda NHL lige i zvanično jedan od dvojice najboljih hokejaša svih vremena, koji je 2001. godine pristupio Ruskoj pravoslavnoj crkvi.

– To mi je bilo potrebno. Prelaskom u pravoslavlje shvatio sam mnoge stvari u životu – iskren je Jagr.

Tu je i Troj Polamalu (29), najbolji defanzivac NFL lige američkog fudbala. Iako polinežanskog porijekla, Troj se tokom braka sa Grkinjom Teodorom upoznao sa pravoslavljem i postao veliki vjernik. Posti sve postove, na terenu se često krsti sa tri prsta, rado govori o pravoslavlju i redovno ide na hodočašća po Grčkoj.

Pravoslavne vjere je i jedan od najboljih atletičara svih vremena, višestruki svjetski rekorder u maratonu, na pet i deset hiljada metara – Etiopljanin Haile Gebreselasije (37).

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com