PO ČESNICI SE BOŽIĆ POZNAJE! Evo kako da napravite najbolju božićnu česnicu (RECEPT/VIDEO) - Volim Podgoricu

PO ČESNICI SE BOŽIĆ POZNAJE! Evo kako da napravite najbolju božićnu česnicu (RECEPT/VIDEO)

Česnica se iznosi na već postavljenu prazničnu trpezu, na Božić. U nju se stavlja zlatnik ili češće metalni novčić jer ga svi imaju u kući. Česnica se ne siječe nožem, već se lomi rukama. Svaki član porodice uzima parče i traži novčić da bi imao sreće cijele godine.

Recept

Česnica se pravi od 1 kg brašna. U brašno se doda 1/2 l mlijeka, 100 g putera ili margarina, 1/2 kockice kvasca, po dvije ravne kašičice soli i šećera i 2 žumanceta.
Prvo u mlijeko stavite jednu kašika brašna, šećer i kvasac i čekajte da kvasac nadođe. Posle izmiješajte preostalo brašno sa solju, dodajte puter isječen na tanke listiće, pa žumanca i nadošao kvasac. Tijesto umijesite rukama da bude glatko, pa sklonite na toplo mjesto da nadođe.
Nadošlo tijesto još jednom premijesite i oblikuje u pogaču. Od te mase odvojite jedan dio za pravljenje ukrasa u obliku pletenice kojom treba da uokvirite pogaču. Oblikovanu pogaču stavite u podmazan pleh i premažite umućenim žumancetom. Čekajte još pola sata da naraste, a zatim pecite dok ne porumeni.

Za još recepata pogledajte video:

 

 

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com