Početna » NOVOSTI » Društvo » Genije koji se preselio u vječnost na Božić prije 72 godine: Bez njega ne bi bilo interneta, TV-a, struje, ma SKORO NIČEG

Genije koji se preselio u vječnost na Božić prije 72 godine: Bez njega ne bi bilo interneta, TV-a, struje, ma SKORO NIČEG

Sedmog januara, na pravoslavni Božić, prije 72 godine umro je Nikola Tesla, jedan od  najvećih umova u istoriji čovječanstva.

Tesla je umro je u snu, u hotelu “Njujorker” na Menhetnu, a vijest je objavljena dva dana kasnije, kada je njegovo tijelo pronađeno u hotelskoj sobi.

Bez Teslinih pronalazaka ne bismo danas imali mobilnu telefoniju i internet, ni radio, ni televiziju, planetarnu elektronsku mrežu, upravljanje na daljinu, helikoptere, fontane, kućne aparate, ali i turbine koje proizvode struju…

Izumio je i obrtno magnetno polje, indukcioni motor…, zvanično je registrovano oko 300 njegovih patenata u 26 zemalja, i to prije nego što je izumio planetarnu razmjenu energije i povezivanje ljudi, a najveći broj pantenata ostvario je u SAD, gde je živio 60 godina.

 Po njemu je nazvana jedinica za mjerenje visokog napona i jedinica jačine magnetnog polja, a Teslina zaostavština je 2003. upisana u registar Uneska.

Urna sa Teslinim pepelom postavljena je najprije na groblju u Njujorku, a 1951. prenesena je u Muzej Nikole Tesle u Beogradu.

Spomenici Tesli nalaze se u Beogradu (dva), u Užicu i SAD i to na Nijagarinim vodopadima, na Menhetnu, u porti crkve Svetog Save u Njujorku i u Silicijumskoj dolini.

Check Also

ŠTA SU SAKRILI?! TESLIN INTERVJU OD 2 SATA UNIŠTEN PRIJE NEGO ŠTO JE OBJAVLJEN: Najveći stručnjak za Teslu iznio šokantne tvrdnje!

Velimir Abramović, filozof i naš najbolji poznavalac djela Nikole Tesle kaže da nigdje na svijetu ...

INCIDENT NA AERODROMU NIKOLA TESLA: Sudarila se dva vozila

Na platformi beogradskog aerodroma “Nikola Tesla” došlo je do manjeg saobraćajnog incidenta, koji nije uticao ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *