OBAVEZNO PROČITAJTE: Ovo je priča o CRNOGORCU koji se borio sa samurajem! - Volim Podgoricu

OBAVEZNO PROČITAJTE: Ovo je priča o CRNOGORCU koji se borio sa samurajem!

Davne 1904. godine Rusija i Japan su bili u ratu jer su obje države htele da ojačaju svoj uticaj u Mandžuriji.

Foto: wiki

Japanci su htjeli korejsko poluostrvo, Rusi toplu luku, a Crnogorci, pitate se? Crnogorci su htjeli da pokažu solidarnost sa Rusima i objavili su rat Japanu. Nisu se tu zaustavili. Dobrovoljci iz ove male balkanske države zaputili su se u rat protiv Japana u daleku Aziju. Veze između Rusije i Crne Gore su tih godina bile izuzetno jake.

Jedna od najzanimljivijih priča vezana za ovaj čudan sukob je priča o Aleksandru Leksu Saičiću, crnogorskom vojniku koji je navodno porazio samuraja u borbi mačevima.

Događaj se prema priči desio u istočnoj Mandžuriji u drugoj godini konflikta. Pred početak bitke japanski general je dojahao do ruskog vojskovođe i ponudio da se najbolji borci sa obje strane pre bitke okušaju u duelu.

Navodno je baš Saičić htio da bude predstavnik ruske strane, uspio je da pobijedi samuraja i čak je unaprijeđen u kapetana i odlikovan za ovaj čin hrabrosti. Mač kojim je porazio samuraja i dan danas se čuva u vojnom muzeju u Moskvi.

Vrijeme je prolazilo, Crna Gora je postala djo Jugoslavije i svi su nekako zaboravili da je ova država i dalje zvanično bila u ratu sa Japanom. Tako je ovaj neobičan rat trajao do 2006. godine kada je Crna Gora kao nezavisna država potpisala primirje.

(Slavorum)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com