PRVI PUT U CG: Eparhija proizvodi povrće UZ POMOĆ RIBE, zemlja im ne treba! (FOTO) - Volim Podgoricu

PRVI PUT U CG: Eparhija proizvodi povrće UZ POMOĆ RIBE, zemlja im ne treba! (FOTO)

Da bi uzgajali kvalitetno povrće više vam nijesu potrebni ni hektari, ni zemlja, ni pogodni vremenski ulovi. Parče livade da se postavi plastenik, malo vode, ribe i dobićete akvaponijsku proizvodnju povrća.

U svijetu trend kod nas tek u povoju. Ribe hrane i biljke i obratno, u prevodu to je akvaponijska prozvodnja povrća. Pionirske korake u ovom pravcu u Crnoj Gori pravi eparhija Budimljansko – nikšićka.

Foto printscreen TVCG

„Riblji otpad koji se rastvara u vodi se pretvara u hranu za biljke, biljke iskorišćavaju tu hranu i vraćaju biljkama čistu vodusa kiseonikom, pošto korenje ispušta kiseonik i čitav sistem je recirkulatoran“, objašnjava za TVCG đakon Konstantin Dojić.

U odnosnu na standardnu prizvodnju povrća prednosoti su brojne, kaže Dojić.

„Recimo za salatu vi možete da sadite 12 žetvi godišnje, dok u običnom plasteniku možete tri. Rad je 40 odsto manji, a uz biljke uzgajate i životinje“, kaže Dojić.

Takođe, za razliku od klasičnog navodnjavanja zemlje, gdje se troše velike količine vode i đubrivo spira u zemlju, ovdje je i to regulisano.

„Kad smo počinjali ovo da radimo iz nadležnih institucija su nas pitali đe ćete vi da uzimate vodu. Rekli smo uzećemo za početak to što nam treba sa vodovoda i završili smo priču. Jedina voda koja se gubi je isparavanjem ili transpiracijom biljaka“, navodi Dojić.

Foto printscreen TVCG

Akvaponisjki plastenik zapravo je rezultat IPA projekta kroz koji su zapošljne i tri osobe sa invaliditetom. Dragutn Joković priznaje da uživa u svojersnom eksperimnetu kada je ovakav vid proizvodnje povrća u pitanju.

„Evo četiri su mjeseca otkad sam tu. Srećemo se sa nečim što se prvi put radi u Crnoj Gori, tako da je baš zanimljivo i fino je“, ističe Joković.

„Njihov opis posla je održavanje sistema, uzimanje vodnih parametara, hranjenje ribe, sađenje, presađivanje“, dodao je đakon Dojić.

Salata, luk, paradajz, paprika, praktično sve može kroz akvaponiju da se proizvede kaže Dojić. Projekat je koštao oko 90.000 eura, a ideja je da se povrće iz ovog plastenika usmjeri za potrebe narodnih kuhinja.

Darko Bulatović, TVCG/RTCG

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com