ČEKA NAS KRVAVI MJESEC U JANUARU, A TO JE SAMO POČETAK: Ovaj fenomen nije viđen 150 godina! - Volim Podgoricu

ČEKA NAS KRVAVI MJESEC U JANUARU, A TO JE SAMO POČETAK: Ovaj fenomen nije viđen 150 godina!

Kraj ovog mjeseca doneće nam jednu od najljepših noći, barem kada je posmatranje Mjeseca u pitanju. Naime, 31. januara poklopiće se tri nebeska događaja koja se nisu poklopila za više od 150 godina.

 Događaj koji je opisan kao pomračenje plavog supermjeseca biće spektakularan fenomen, a evo šta će se zapravo dogoditi.

Prvo, Mjesec će izgledati i 30 procenata veće i svjetlije od uobičajenog, što je fenomen koji se često naziva supermjesec. Supermjesec je prilično neobična pojava, pa bi i ona bila sama po sebi značajna – ali to je samo početak.

Drugo, pun Mjesec koji će se pojaviti 31. januara je plavi mjesec. To zapravo ne znači da će izgledati drugačije – već da je to drugi put da je mjesec pun za mjesec dana. To se dešava na svake tri godine.

Treće – i vjerovatno najznačajnije od svega – iste večeri će se videti lunarno pomračenje. Taj zapanjujući događaj će dovesti do toga da će mjesec pridobiti crvenu boju.

Taj misteriozni izgled, koji se često emituje u crvenkastoj nijansi zbog načina na koji atmosfera duplira svetlost, je razlog zašto se potpuna pomračenja mjeseca nekada nazivaju “krvavim mjesecom“.

Za razliku od prvih dviju pojava, treća, odnosno pomraćenje, će biti vidljivo samo u nekim dijelovima svijeta, jer zavisi od poravnanja Mjeseca, Sunca i Zemlje.

Ovaj fenomen biće vidljiv sa Novog Zelanda, većeg dijela Australije i centralne i istočne Azije, kao i dijelovi istočne Evrope i Bliskog Istoka.

 

Kurir.rs/ Independent

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com