PODGORICA: Povrijeđene 23 osobe, dijete umalo ostalo bez oka… - Volim Podgoricu

PODGORICA: Povrijeđene 23 osobe, dijete umalo ostalo bez oka…

Za Novu godinu i Božić crnogorski gradovi su bili kao bojno polje od raznih petardi i vatrometa.

A kada se slavi, ne misli se mnogo o opasnosti.

Samo u Podgorici, 23 osobe su povrijeđene. Uglavnom su to bile opekotine, a jedan muškarac teško je povrijedio šaku.

Dijete staro 15 mjeseci umalo je ostalo bez oka, rečeno je Televiziji Vijesti u Dječjoj bolnici u Podgoric.

Policija danas nije imala podatke u vezi sa akcijom “Petarda” koja traje do 15. januara.

Pucalo je kao i svake godine. Građani kažu da se treba veseliti, ali ne bi trebalo pretjerivati sa pirotehničkim sredstvima i tako dovoditi sebe i druge u opasnost.

U podgoričkoj Hitnoj pomoći za dane praznika zabilježili su 10 povreda od petardi.

“Na svu sreću bile su lakših razmjera, to su obično bile opekotine prvog stepena, osim dvoje-troje djece koji su imali opekotine drugog stepena”, istakao je Ersan Bašović, doktor u Hitnoj pomoći.

Pune ruke posla imali su u Urgentnom centru Kliničkog centra Crne Gore , od 31. decembra do danas, čak 1.687 pacijenata. Od pirotehnike je i teško povrijeđen jedan muškarac.

“6-7 teških povreda nastalih eksplozivnim sredstvima, mogu da izdvojim jednu tešku povredu šake, usljed vjerovatno petarde, tu su se uključili naši traumatolozi, ortopedi, tako da je taj pacijent zbrinut”, rekla je Vesna Mitić-Lakušić, opšti hirurg Urgentnog centra.

U Institutu za bolesti djece sanirali su uglavnom lakše povrede.

“Javilo se šestoro djece koji su imali povrede nanijete pirotehničkim sredstvima, petoro djece su imali eksplozivne rane u predjelu šaka, koje su srećom zahtijevale samo ambulanti tretman”, kazala je Sonja Milašinović, direktorka Dječje bolnice.

Ono što užasava je činjenica da mnogi nisu svjesni opasnosti od pirotehničkih sredstava, ističu ljekari , islustrujući to i primjerom.

“Povreda djeteta starog 15 mjeseci, koje je gledajući vatromet sa balkona, zadobilo zadesno termičku povredu, dublju opekotinu kože drugog stepena, nanijetu od strane komada vatrometa, pukim slučajem tom djetetu su oči ostale bez povređivanja”, rekla je Milašinović.

Psiholozi konstatuju i individualnu I kolektivnu odgovornost

“Odgovornost vezano za upotrebu pirotehničkih sredstava treba tražiti sa jedne strane u porodici, a sa druge strane i u nadležnim ustanovama, državnim organima koji bi trebalo da rade na prevenciji i spriječavanju njihove upotrebe i zloupotrebe. Čini mi se da kao društvo nismo svjesni opasnosti i odgovornosti koju imamo i kao društvo i kao pojedinci”, rekla je Ana Ćalov-Prelević, psiholog.

:Zakonom o javnom redu i miru predviđene su novčane kazne.

“Ko na javnom mjestu upotrijebi vatreno oružje ili eksplozivne materije i pri tome naruši javni red i mir, kazniće se novčanom kaznom od 150 do hiljadu i po eura ili kaznom zatvora do 60 dana”, rekao je Dragan Nikolić, advokat.

No , da li je zbog divljanja pirotehnikom neko uhapšen ili prekršajno kažnjen, još nije poznato. Kako je rečeno iz policije,sa rezultatima njihove akcije “Petarda”, koja traje od 15. decembra do 15. januara, javnost će naknadno biti upoznata.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com