Neću kesu! Imam ceger! - Volim Podgoricu

Neću kesu! Imam ceger!

U okviru ekološke kampanje “Budi šampion!” od 12. do 17. januara stanovnicima sa područja pet nacionalnih parkova Crne Gore biće podijeljeno 7.000 komada platnenih cegera, na kojima se nalazi  slogan kampanje “Neću kesu! Imam ceger”.

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori sprovodi od jula 2017. godine ekološku kampanju “Budi šampion!” u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma i Javnim preduzećem Nacionalni parkovi Crne Gore, a čiji je cilj kampanje podizanje svijesti javnosti o potrebi zaštite prirode nacionalnih parkova Crne Gore.

U prvoj fazi, aktivnosti kampanje su bile usmjerene na probleme pravilnog odlaganja otpada. U drugoj fazi kampanje, koja će se odvijati u januaru 2018. godine, cilj je aktivnostima podići svijest šire javnosti o štetnom uticaju plastičnih kesa na prirodu i čovjeka, i ponuditi rješenja kako da smanjimo njihovu prekomjerenu upotrebu.

“U okviru ekološke kampanje od 12. do 17. januara stanovnicima sa područja pet nacionalnih parkova Crne Gore NP Lovćen, NP Skadarsko jezero, NP Biogradska gora, NP Durmitor i NP Prokletije biće podijeljeno 7.000 komada platnenih cegera, na kojima se nalazi  slogan kampanje Neću kesu! Imam ceger”, kazali su u Delegaciji EU u Podgorici.

Pred sam početak ekološke kampanje, u avgustu 2017. godine, sprovedeno je istraživanje na području svih pet nacionalnih parkova Crne Gore, koje je pokazalo da su plastične kese glavni zagađivač prirode, jer čine veliki dio otpada kojim se naružuje i zagađuje životna sredina.

“Činjenice govore o težini ovog ekološkog problema: u prirodi plastičnoj kesi treba više od 400 godina da se razgradi; spaljivanjem četiri plastične kese potroši se ista količina kiseonika koliko čovjek potroši za jednodnevno disanje, a u vazduh sagorijevanjem odu otrovni gasovi i teški metali”, ističu oni.

Prema navedenom istraživanju pojedinačno domaćinstvo prosječno koristi i baci jednu plastičnu kesu dnevno.

“Ukoliko se stanovnici i posjetioci nacionalnih parkova ne suoče sa štetnim posledicama koje prouzrokuju plastične kese, vizija Nacionalnih parkova Crne Gore, kao zaštićene teritorije sa očuvanom prirodom i valorizovanim turističkim  potencijalom, biće dovedena u pitanje.

Podatak da veliki procenat anketiranih, 78 odsto, izražava spremnost da podrži inicijative za smanjenje upotrebe plastičnih kesa uliva nadu u mogućnosti rješavaja ovoga problema.

“Primjenjujući primjere dobre prakse iz zemalja EU, u kojima se sve više koriste biorazgradivi, platneni cegeri, samo jedna porodica u toku jedne godine može da smanji količinu plastičnih kesa u prirodi za 365 komada.  Pojedinačno, na lokalnom nivou to je jedan od najlakših načina da se utiče na povećanje vrijednosti prirodnog blaga nacionalnih parkova, očuva vrijednost sopstvenih imanja, turistički potencijal, a globalno smanji zagađenje i efekat staklene bašte koji troše ograničene resurse”, poručuju u Delegaciji.

1 komentar

  1. I have been surfing online greater than three hours these days, but I never discovered any attention-grabbing article like yours. It’s lovely value enough for me. Personally, if all webmasters and bloggers made just right content as you probably did, the internet can be much more helpful than ever before.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com