PODGORICA: Nikić da vrati oko 140.000 eura - Volim Podgoricu

PODGORICA: Nikić da vrati oko 140.000 eura

Sin vlasnika firme “Nikić” Predrag Nikić moraće da vrati nešto više od 140.000 eura Beograđanki Vesni Bošković.

To je prvostepena presuda sutkinje podgoričkog Osnovnog suda Dijane Rovčanin, koja je usvojila dio tužbenog zahtjeva Boškovićeve da joj Nikić, na ime neosnovanog bogaćenja, vrati dio novca od vrijednosti zemljišta, koje joj je oduzeo na račun duga.

“Vijesti” su ranije pisale o postupku u kojem je Nikić u zamjenu za dug od nešto manje od 300.000 eura od Boškovićeve uzeo 15 hiljada metara kvadratnih zemlje u Donjim Kokotima.

Sutkinja je prvo odbila njen zahtjev da joj se vrati novac na ime razlike u cijeni zemljišta i njenog duga, da bi sada po nalogu Višeg suda, odlučila da Boškovićevoj ipak pripada novac, ali ne i kamata od 132.000 eura za period od kada joj je zemljište oduzeto 2003. do izrade posljednjeg nalaza vještaka u oktobru prošle godine.

Prema procjenama vještaka to zemljište vrijedno je 433.560 eura, a Bošković je Nikiću dugovala 294.969 eura, što znači da on njoj treba da vrati 138.591 euro.

Ugovorom o fiduciji predviđeno je da, ukoliko povjerilac zadrži za sebe nekretnine za cijenu koja se može naći na slobodnom tržištu, dužan je vlasniku višak povratiti u roku od osam dana.
Vještak je izračunao i kamatu, od oduzimanja zemljišta do izrade nalaza, koja iznosi 132.113 eura.

Sutkinja, međutim, navodi da se kamata može računati tek od momenta izrade nalaza, u oktobru 2017. pa do konačne isplate, pa je taj dio tužbe odbila kao neosnovan.

Ona je dosudila i da joj Nikić plati sudske troškove od 4.700 eura.

Sve je počelo 2002. kada su Boškovići od Nikića pozajmili 300 hiljada eura, uz kamatu od 7.500 eura mjesečno.

Oni su tada potpisali ugovore o zajmu i fiduciji na zemlju porodice Bošković, kojom su ovi garantovali da će vratiti dug.

Početkom 2004. podnijeli su tužbu protiv Ljubomira i Predraga Nikića, tražeći da se ugovori o zajmu i fiduciji ponište, jer su “zelenaški i protivni zakonu”.

Vrhovni sud je, nakon osmogodišnjeg postupka, oba ugovora ostavio na snazi, iako je utvrdio da je  Nikić tom prilikom tražio “zelenašku” kamatu u iznosu od 28.680 eura.

Bošković će se  žaliti na odluku da joj se ne dosudi kamata

Punomoćnik Boškovićeve, advokat Marko Ivanović je rekao da će se žaliti na odluku suda da ne dosudi kamatu i dio sudskih troškova.

“Presudom smo djelimično zadovoljni, s obzirom da je svojevremeno u cjelosti bio odbijen tužbeni zahtjev, koja presuda je ukinuta pred Višim sudom u Podgorici i predmet vraćen na ponovni postupak. Svakako ću se žaliti na odbijajući dio presude i dio kojim je odlučeno o troškovima postupka, a ne bih komentarisao detaljnije, s obzirom da se radi o nepravosnažnoj presudi“, rekao je advokat.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com