Početna » LJUDI » Heroji zajednice » POKOLJ JE BIO SPREMAN, STOTINE SRBA USTAŠE HTJELE DA UBIJU U CRKVI: Tuzlanski muftija spasio ih je SVE, ovaj musliman je jedan od NAJVEĆIH HEROJA RATA!

POKOLJ JE BIO SPREMAN, STOTINE SRBA USTAŠE HTJELE DA UBIJU U CRKVI: Tuzlanski muftija spasio ih je SVE, ovaj musliman je jedan od NAJVEĆIH HEROJA RATA!

Božić 1942. godine mogao je da bude strašan dan za Srbe u Tuzli. Ustaše su planirale na Badnje veče dignu u vazduh pravoslavnu crkvu Uspenja Presvete Bogorodice sa nekoliko stotina vjernika u njoj, a da odmah zatim izvrše pogrom Srba i Jevreja u gradu i okolnim selima.

Ali, plan im je osujetio jedan musliman…

Muftija, najviši gradski vjerski poglavar, u penziji, Šefket efendija Kurt, tada već u 63. godini, saznao je za taj plan. Odmah se uputio kod njemačkog komandanta mjesta i prenio mu traženje uglednih tuzlanskih muslimana da se pokolj spriječi, zaprijetivši da će se cio grad u protivnom odmetnuti u šumu.

Njemačka komanda je procijenila situaciju i zaključila da je u njenom interesu da se ustaše zaustave. Po gradu su istaknuti plakati sa upozorenjem da “niko ne smije nikoga zlostavljati, oduzimati ili rušiti tuđu imovinu i dirati živalj koji slavi”.

Potom su se Šefket efendija Kurt i hadži Hasanaga Pašić, predratni gradonačelnik Tuzle, uputili u Zagreb, kod ustaškog ministra unutrašnjih poslova i Pavelićeve desne ruke, Andrije Artukovića. Njemu su takođe iznijeli zahtjev da ustaše ostave na miru Srbe u Tuzli.  Ostalo je zabilježeno da je razgovor bio vrlo neprijatan, pun međusobnih optužbi, i da je Artuković repetirao pištolj i prijetio tuzlasnkim uglednicima.

Oni su, međutim, ostali postojani u svojim zahtevima, a argument im je bio isti kao i u razgovoru s Njemcima – svi će preći partizanima ako im se ne usliše zahtjevi.

Činjenica je da je najveći broj tuzlanskih Srba i Jevreja u Drugom svetskom ratu izbjegao tragičnu sudbinu sunarodnika u ostalim dijelovima Jugoslavije.

Muftija Šefket ef. Kurt umro je 1963. u 84. godini.

Desetak hiljada građana Tuzle i okoline došlo je na njegovu dženazu (sahranu), a dirljiv govor održao je prota Đorđe Jovanović. Prota je još tražio da, kao izraz posebnog uvažavanja, bude jedan od onih koji će muftijino tijelo spustiti u grob…

 

Check Also

Albanci brutalno prebili Srbe u Kumanovu zbog beogradskih tablica!

U centru Kumanova prije tri dana pretučena su dva momka I.F. (21) i N.M. (21), obojica iz Kumanova, kada ...

Danas se navršava 14 godina od martovskog pogroma Srba na Kosovu

Od martovskog pogroma na Kosovu, kada je protjerano oko 4.000 Srba, uništeno 800 srpskih kuća ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *