Pućdemon ponovo na čelu Katalonije - Volim Podgoricu

Pućdemon ponovo na čelu Katalonije

Glavne katalonske separatističke stranke složile su se da ponovo izaberu Karlesa Pućdemona za regionalnog lidera kasnije ovog mjeseca, izjavio je u srijedu njegov portparol.

Pućdemon iz stranke Zajedno za Kataloniju postigao je sporazum sa Martom Rovira, zamjenicom lidera Katalonske republikanske levice, koja vodi tu stranku jer je njen šef Oriol Žunkeras u zatvoru. Oni su dogovor postigli na večeri u Briselu, prenosi “El Pais”.

Novi parlament je zakazao sastanak 17. januara. Pućdemon, koji je pobjegao u Belgiju da bi izbjegao hapšenje zbog optužnice za pobunu, podsticanje i zloupotrebu javnih sredstava, planira da se pred parlamentom pojavi putem video linka ili će njegov govor, koji kandidati za rukovodstvo moraju da održe prije glasanja, pročitati neki od njegovih zamjenika, piše “El Pais”.

Bivši katalonski lider izjavio je u utorak da “nije moguće da se vrati u Kataloniju.”

Dogovor između dvije stranke je došao nakon što je bivši katalonski predsednik Artur Mas izjavio u utorak da će se povući kao šef svoje separatističke stranke PDeCat. Secesionističke partije osvojile su najviše mjesta na izborima 21. decembra, koji su održani nakon što je španski premijer Marijano Rahoj smijenio Pućdemona i njegov kabinet nakon proglašavanja nezavisnosti Katalonije, koje je uslijedilo nakon referenduma.

BLic

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com