Građani se najviše žalili na visinu računa - Volim Podgoricu

Građani se najviše žalili na visinu računa

Potrošači su se u prošloj godini najviše žalili na javne usluge, tačnije visinu računa za električnu energiju, vodu i telekomunikacije, nepriznavanje zastarjelih potraživanja, nepoštovanje ugovora i zakonskog roka za odgovor na prigovor, saopšteno je Dnevnim novinama u Centru za zaštitu potrošača (CEZAP).

Česte žalbe građani su podnosili i na kvalitet kupljene robe, nepoštovanje prava u vezi sa rokom za reklamacije i izvršenje obaveza trgovca na osnovu prava iz garancije.

“Građani su se žalili i na rad marketa, najvećim dijelom u vezi su sa isticanjem takozvanih prevarnih cijena različite cijene na rafu i na kasi, kao i sa akcijskim sniženjima. Česte su i žalbe potrošača na deklaracije proizvoda, koje su nepotpune, nejasne, često i neprevedene na crnogorski jezik, što je po Zakonu o zaštiti potrošača obavezno”, istakli su u CEZAP-u.

Kada je riječ o hrani, najveći broj prigovora odnosnio se na kupovinu mesa, suhomesnatih proizvoda, mlijeka i mliječnih proizvoda.

“Ti prigovori su najčešće podrazumijevali loš kvalitet, istekle rokove trajanja proizvoda, neadekvatno skladištenje i čuvanje pomenutih proizvoda, loše higijenske uslove”, naveli su su CEZAP-u.

Na pitanje koje je žalbe građana najteže riješiti, u CEZAP-u su ukazali da su najkomplikovaniji prigovori iz domena javnih usluga, te da je procenat onih koji su uspješno riješeni jako nizak.

“Naše iskustvo pokazuje da je ovakva situacija rezultat monopolskog položaja subjekata koji nemaju problem sa plasmanom proizvoda i usluga, nizak nivo razumijevanja za potrebe korisnika, nepostojanje adekvatnih mehanizama za informisanje građana, nepoštovanje odgovarajuće procedure za prigovore i žalbe i nepostojanje transparentnosti u radu”, naglasili su u CEZAP-u.

Oni ocjenjuju da je položaj crnogorskog potrošača posljednjih godina poboljšan, ali da i dalje nije na zadovoljavajućem nivou.

Bez novih prigovora na kredite u švajcarcima

U prošloj godini, prema riječima predstavnika CEZAP-a, nije bilo novih žalbi građana na kredite u švajcarskim francima.

Oni su podsjetili da je pred Osnovnim sudom u toku sudski postupak protiv Hypo Alpe Adira Bank (sada Addiko), pokrenut u ime 330 oštećenih klijenata.

“Advokatski tim je više puta uputio brojne inicijative Odboru za ekonomiju, finansije i budžet, što je rezultiralo donošenjem Zakona o konverziji kredita iz švajcarskih franaka u eure. I pored donošenja Zakona o konverziji kredita, susrećemo se sa velikim problema zbog neprimjenjivanja zakona”, naveli su u CEZAP-u.

Dnevne novine

1 komentar

  1. over the internet,Inside moon of affection medication males prudent person has learned two of by far the most prone on the time for them to start, which is this most liked time of your sweetheart remorse, as well as his optimum free time to be with her.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com