Grip potvrđen kod devet pacijenata - Volim Podgoricu

Grip potvrđen kod devet pacijenata

Kod sedam pacijenata prošle sedmice dokazano je prisustvo sezonskog gripa A ili B, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Grip tipa A laboratorijski je potvrđen kod tri, a tipa B kod četiri pacijenata, dok je sezonski virus u ovoj sezoni potvrđen kod ukupno devet pacijenata.

Iz Instituta za javno zdravlje saopšteno je da je prošle sedmice kod izabranih doktora registrovano 82 osobe sa simptomima gripa.

U Institutu tvrde da je intenzitet gripa u posljednjoj sedmici decembra bio niskog intenziteta u 29 evropskih zemalja, od ukupno 38 koje su dostavile podatke. Prema podacima Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, najveći procenat oboljelih ima grip tipa B.

“Najefektivnija mjera prevencije gripa je vakcinacija, pa preporučujemo da se sve osobe koje su u povećanom riziku od razvoja komplikacija vakcinišu. Vakcina se može primiti tokom cijele sezone trajanja nadzora nad gripom, ali je najbolje vrijeme za vakcinaciju prije početka širenja virusa u populaciji, s obzirom da je za razvoj antitijela potrebno dvije do tri sedmice nakon vakcinacije”, saopšteno je.

Iz Instituta su poručili građanima da se pridržavaju opštih mjera prevencije, koje podrazumijevaju redovno provjetravanje prostorija, izbjegavanje bliskih kontakata sa oboljelima, izbjegavanje boravka u zatvorenim prostorima gdje boravi veliki broj ljudi, adekvatnu ishranu sa dosta svježeg voća i povrća i fizičku aktivnost.

Rezultati studije Instituta za javno zdravlje u Pamploni, koja je obuhvatila 65 ljudi, a nedavno su je prenijeli mediji, pokazali su da su oni koji su se vakcinisali svake godine imali dvostruko veće šanse da preventivno deluju na komplikacije koje bi grip mogao da izazove.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com