KOLIKO ĆE KOŠTATI? Podgoričani se mogu prijaviti za legalizaciju kuća! - Volim Podgoricu

KOLIKO ĆE KOŠTATI? Podgoričani se mogu prijaviti za legalizaciju kuća!

Građani Podgorice koji imaju nelegalne kuće mogu se prijavljivati za legalizaciju ali kako Glavni grad nije donio odluku o komunalijama ne mogu znati koliko će platiti za taj proces, piše Dan.

Odluka o naknadi za komunalno opremanje gradskog zemljišta i Odluka o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za bespravne objekte  su bile predložene za sjednicu gradskog parlamenta 21. decembra 2017. godine ali su povučene iz procedure na predlog svih skupštinskih radnih tijela jer nije dostavljen materijal o kojem bi se raspravljalo.

Obje odluke prošle su javnu raspravu ali nije završen izvještaj po tim raspravama niti se samim tim odlučilo o primjedbama kojih je bilo mnogo.

Neusvajanjem ovih odluka Glavni grad je probio rok ostavljen svim lokalnim samoupravama za njihovo donošenje, a to je 60 dana od stupanja na snagu Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata. Ovo zakonsko rješenje stupilo je na snagu 14. oktobra, što znači da je Glavni grad do 14. decembra prošle godine bio u obavezi da donese odluke, što na kraju nije učinio.

Predsjednik Skupštine Glavnog grada Đorđe Suhih navodi da se krajem januara, početkom februara može očekivati sjednica gradskog parlamenta na kojoj bi se mogle naći ove dvije odluke.

“Odluke nijesmo imali spremne za decembarsku sjednicu gradskog parlamenta i zbog toga su skinute sa denevnog reda. Krajem januara ili početkom februara bi trebala da bude sjednica pa će se one najvjerovatnije naći na njoj. Ako se to uspije sprovesti, računamo na dosta velika sredstva kad je u pitanju legalizacija bespravnih objekata. Barata se sa cifrom da ima oko 20.000 bespravnih objekata. Pitanje je koliko je ta cifra tačna, ali je sigurno da  ih ima dosta”, naveo je Suhih.

Suhih potvrđuje da Glavni grad kasni sa donošenjem Odluke o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za bespravne objekte.

“Sa  donošenjem odluke kasnimo u smislu jer je to trebalo ranije uraditi. U svakom slučaju,  trebalo bi je što prije donijeti i pružiti građanima mogućnost da legalizuju objekte. Nažalost, to ne znači da će sve biti prihvaćeno i da će odziv građana biti veliki, ali ono što je do nas moramo uraditi”, navodi Suhih.

Da je planirano da se obje odluke usvoje na prvoj sjednici gradskog parlamenta potvrđeno je i u Sekretarijatu za planiranje i uređenje prostora na čijem je čelu Oliver Marković. Iz Sekretarijata navode da su obje odluke prošle javnu raspravu,  te da je u toku izrada izvještaja o javnoj raspravi koji će na sajtu Glavnog grada biti objavljen 15. januara.

“planirano je da obje odluke budu usvojene na prvoj narednoj sjednici Skupštine. Naime u skladu sa odredbama Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, Odluka o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, će biti proslijeđena Vladi na davanje saglasnosti, a nakon dobijanja navedene saglasnosti ona će biti dostavljena Skupštini Glavnog grada na usvajanje. Odluka o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za bespravne objekte, biće proslijeđena Ministarstvu održivog razvoja i turizma, pri čemu će nakon dobijanja saglasnosti biti dostvaljena Skupštini Glavnog grada”,  navode iz Sekretarijata.

Oni dodaju da nema posledica zbog nedonošenja odluka u zakonom propisanom roku.

“Nema posledica zbog njihovog nedonošenja  u zakonskom roku imajući u vidu da je odredbama člana 239 stav 5 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata propisano da će se do usklađivanja odluke o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta primjenjivati važeća odluka”, poručuju iz Sekretarijata.

Stiglo 65 nepotpunih zahtjeva

Iz Sekretarijata navode da im je do 31. decembra 2017. godine podnijeto 65 zahtjeva za legalizaciju bespravnih objekata.

“Svi zahtjevi podnijeti su bez neophodne dokumentacije (elaborata premjera izvedenog stanja izgrađenog objekta i dokaza o zabilježbi postojanja objekta u katastarskoj evidenciji), a podnosioci zahtjeva pozvani su da ih dopune. Nakon dopune, zahtjevi koji ispunjavaju zakonom propisane uslove biće upućeni u dalju proceduru, pri čemu vlasnici bespravnih objekata imaju rok od 120 dana, za dostavu zakonom propisane dokumentacije u skladu sa članom 158”,  navode iz Sekretarijata.

DAN

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com