Home / NOVOSTI / Društvo / Pavićević tvrdi da se Savjet RTCG može da raspravlja o bilo kom dijelu programa

Pavićević tvrdi da se Savjet RTCG može da raspravlja o bilo kom dijelu programa

Savjet Javnog servisa ne miješa se u uređivačku i poslovnu politiku jer ima ingerencije da raspravlja o radu bilo kog segmenta Javnog servisa, pa i o informativno-političkom programu, čak i u dijelu koji se odnosi na analize emisija smatra predsjednik tog tijela Vladimir Pavićević.

Smijenjeni rukovodilac portala RTCG Slavko Đurđić smatra da se Savjet miješa u uređivačku politiku time što, između ostalog, komentariše uređivačke postupke u Dnevniku i krši nezavisnost te kuće, ali i Statut.

Nezavisnost

Podsjetio je i da je donedavno, na svakoj sjednici Savjeta, posljednja tačka bila “Razmatranje rada informativno-političkog programa između dva zasijedanja”.

“Tom su prilikom pojedini članovi analizirali emisije, uređivačke postupke u Dnevniku i kontakt emisijama i sugerisali kojih bi gostiju trebalo da bude manje, a kojih više, te koji izvori da se koriste, a koji ne. Kad su i sami shvatili da time flagrantno krše nezavisnost Javnog servisa, tu su tačku preimenovali u “Razmatranje rada RTCG između dvije sjednice”, rekao je Đurđić i upozorio da se Savjet protivustavno i protivzakonito direktno miješa u uređivačku i poslovnu politiku RTCG.

Pavićević, međutim, za Pobjedu kaže da je razmatranje rada informativnog i svakog drugog programa RTCG po Statutu.

“Što je posao Savjeta sem da razmatra rad Javnog servisa. Imamo pravo da se zainteresujemo i da pitamo, a na menadžmentu je da nam odgovori. Odgovornost menadžmenta je velika, ali i Savjeta kao krovnog tijela, tako da ne možemo da se bavimo isključivo programsko-produkcionim planovima, a da zanemarimo sve ostalo. Čak se ni finansijske odluke, koje se odnose na iznos iznad 100.000 eura ne mogu donijeti bez saglasnosti Savjeta, pa su tu naše ingerencije jasne”, poručio je Pavićević.

U Statutu Javnog servisa piše da Savjet donosi opšte akte kojim se uređuju pitanja programskih i profesionalnih standarda u toj kući, ali i usvaja programska dokumenta.

Navodi se i da Savjet analizira i odlučuje o prijavama u vezi sa kršenjem programskih principa utvrđenih Zakonom i programskim dokumentima i nalaže odgovarajuće mjere generalnom direktoru, nakon što čuje njegovo mišljenje. Ne piše da oni mogu da biraju koga će urednici da pozovu da gostuje u emisijama ili Dnevniku.

Pavićević tvrdi i da preimenovanje tačke dnevnog reda koja se odnosi na razmatranje rada informativno-političkog programa nije uslijedilo, kako im je spočitao Đurđić zato što su shvatili da je to nezakonito, već da bi na sjednicama govorili i o drugim programima.

On kaže da Savjet “prati izbalansiranost gostiju u emisijama i o tome iznose mišljenje”.

“Razmatranje informativnog programa bila je stalna tačka, međutim onog trenutka kada su parametri iz informativnog programa postali dobri, odnosno kada je učešće političkih aktera postalo približno slično, onda su se postavila i neka druga pitanja, pa smo uveli raspravu o drugim segmentima programa. Mi razmatramo rad čitavog Javnog servisa i smatram da to i treba da bude tako”, kazao je Pavićević.

Formulacije

Član Savjeta Mimo Drašković takođe smatra da nije problem u samoj formulaciji sporne tačke dnevnog reda, već u tome što pojedini članovi Savjeta uzimaju nadležnosti koje im ne pripadaju.

“Tačke dnevnog reda predstavljaju samo formalno uobličenje onoga o čemu se razgovara na Savjetu. Dnevni red predlaže predsjednik Savjeta, a prije početka svake sjednice on se usvaja, sa ili bez izmjena i dopuna. Raspravljanje o radu RTCG između dvije sjednice je samo širi kontekst u koji, između ostalog, spada i informativa, tako da ne vidim problem u samoj formulaciji. Više puta sam isticao činjenicu da pojedini članovi Savjeta uzimaju nadležnosti koje im ne pripadaju i upozoravao na moguće posljedice takvog djelovanja”, istakao je Drašković.

Tvrdi da nikada nije sebi dozvolio da se bavi bilo kakvim “personalnim rješenjima, niti da ispoljava pretenzije kada je uređivačka politika u pitanju.

“Trudio sam se da svoje djelovanje kao nezavisnog člana Savjeta obavljam u skladu sa Zakonom, Statutom i Pravilnikom o radu Savjeta, a saglasno nadležnostima koje su tim aktima precizirane. Uvijek sam isticao da je u sveukupnom radu Javnog servisa suština mnogo važnija od forme. Ovog puta suština je u činjenici da menadžment RTCG, na čelu sa generalnom direktoricom Andrijanom Kadijom, nakon objavljivanja netačnih podataka o rejtingu gledanosti i niza drugih konstatovanih propusta, zaključno sa neusvajanjem devetomjesečnog Izvještaja za 2017. godinu i Programsko produkcionog plana za 2018. godinu, više ni formalno ni suštinski nema podršku Savjeta da nastavi sa radom. To će, nadam se, biti jasno nakon zvaničnog podnošenja inicijative za razrješenje generalne direktorice i glasanja”,  poručio je Drašković.

Kadija i direktor TVCG Vladan Mićunović juče nijesu htjeli da komentarišu da li Savjet prevazilazi svoje ingerencije i miješa se u nezavisnost Javnog servisa.

Pobjeda

Check Also

HUMANOST: Ukrali 67 pasa iz azila da bi im pružili bolje utočište

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *