SD tvrdi da su predstojeći izbori kraj za nesposobnu vlast u Beranama - Volim Podgoricu

SD tvrdi da su predstojeći izbori kraj za nesposobnu vlast u Beranama

Socijaldemokrate poručuju da će koalciija čiji su oni dio, na izborima u Beranama počistiti nesposobnu vlast DF-a i SNP-a  koja je cijeli mandat potrošila pričajući o svojim prethodnicima i baveći se međusobnim razmiricama u okviru “Trule jabuke”.

“Nakon toga ćemo, zajedno sa našim sugrađanima, Berane učiniti poželjnim mjestom za život”, kaže Veselin Dragović, potpredsjednik Socijaldemokrata Berana i kandidat za odbornika liste “Berane pobjeđuje – Milo Đukanović DPS, SD, BS”.

Dragović tvrdi  da je komunalno uređenje grada, a posebno obrada otpadaka, tj. eliminacija štetnih uticaja otpada na ljude i životnu sredinu, jedan od najvažnijih zadataka kojem će se buduća vlast, čiji će Socijaldemokrate biti dio, posvetiti s punom pažnjom.

“Koalicija koja sebe naziva “zdravom” i koja je na talasu priče o trajnom rješavanju tretiranja otpada i došla na vlast, nije uradila ništa po tom pitanju. Naprotiv, među sugrađanima su prepoznati kao vlast koja ima svoja “omiljena“ odlagališta otpada koja imaju najviše uticaja na zdravlje ljudi u smislu zagađenja površinskih i podzemnih voda – uz samu obalu Lima, u samom centru grada”, poručuje on.

Dodaje da u Beranama gotovo da nema selekcije otpada, sabirnih centara i pretovarnih rampi, a manjkavost je i to što se usluga iznošenja otpada ne vrši na cijeloj teritoriji opštine.

“Naviknuti da problem rješavaju samo prividno, par dana nakon raspisivanja lokalnih izbora, svoja omiljena odlagališta su zatrpali zemljom.  Odlazeća lokalna uprava je u dokumentu “Lokalni plan za upravljanje otpadom 2016-2020″ čak predočila i faze za rješavanje ovog gorućeg problema u gradu, čime je valjda htjela impresionarati građane. Suvišno je i pitati gdje im je obećano reciklažno dvorište i u kojem DUP-u je prepoznato. Niti ima monitoringa, niti faza u dosadašnjem upravljanju otpadom. Reciklažnog dvorišta nema ni u DUP-u, jer nema ni samog DUP-a, pošto nisu bili u stanju da ga donesu”, jasan je Dragović.

Kaže da će, nakon četiri godine deponovanja otpada na proizvoljnim mjestima, po nečijoj samovolji, nerealizovanih projekata iz oblasti životne sredine i neispunjenih obećanja lokalnih vlasti, buduća vlast će odgovorno pristupiti rješavanju ovog problema koji utiče na svakodnevni život svih Beranki i Beranaca.

“Značaj rješavanja ovog problema je utoliko veći ako se uzme u obzir liderska pozicija Crne Gore u evropskoj integraciji i posebno Poglavlje 27 – Životna sredina i klimatske promjene, čiji bitan segment obuhvata i način upravljanja otpadom. Stoga je danas u Crnoj Gori rješavanje mnogobrojnih otvorenih pitanja iz oblasti ekologije jedan od prioriteta, ne samo zbog želje da nas parteneri iz EU ozbiljno shvate, već zbog nas samih i želje da svojoj djeci ostavimo čistiju budućnost”, jasan je Dragović.

On najavljuje da, za razliku od dosadašnje vlasti, Socijaldemokrate imaju spremne ideje. Jedna od njih je izgradnja podzemnih kontejnera, kako bi se eliminisalo raznošenje otpada i eliminacija neprijatnih mirisa kao i lakša manipulacija otpada. Istovremeno, zalagaće se za veće učešće javnosti i demokratizaciju gradske uprave, što i Agenda 21 prepoznaje.

“Imamo znanje, ljude i volju potrebnu da bi se postigli ciljevi u zaštiti životne sredine”, zaključio je Dragović.

CdM

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com