Funkcioneri DPS-a izdvajaju tri, SNP-a četiri odsto za članarinu - Volim Podgoricu

Funkcioneri DPS-a izdvajaju tri, SNP-a četiri odsto za članarinu     

Funkcioneri DPS -a na državnom i lokalnom nivou obavezni su da mjesečno uplaćuju tri odsto od plate na ime članarine, a predstavnici stranke u upravnim odborima, savjetima i odborima direktora javnih preduzeća plaćaju mjesečnu članarinu u iznosu od sedam odsto mjesečne zarade, piše u odluci DPS-a o načinu utvrđivanja visine članarine za 2018. godinu.

Kako se navodi u dokumentu koji je objavljen na sajtu Agencije za antikorupciju, ovom odlukom se reguliše način utvrđivanja visine članarine u Demokratskoj partiji socijalista.

“Izabrani funkcioneri u ime partije na državnom i lokalnom nivou su u obavezi plaćati mjesečnu članarinu u iznosu tri odsto od neto zarade po ovom osnovu. Izabrani funkcioneri u ime partije u organima upravljanja (upravni odbori, savjeti, odbori direktora) ustanovapreduzeća plaćaju mjesečnu članarinu u iznosu sedam odsto od pripadajuće naknade. Ova obaveza ne isključuje obavezu plaćanja članarine po drugim osnovama, u skladu sa ovom odlukom”, konstatuje se u dokumentu DPS-a.

Objašnjeno je da članovi partije koji su u stalnom radnom odnosu u državnim i organima lokalne samouprave, javnim ustanovama i preduzećima u državnoj, opštinskoj, mješovitoj ili privatnoj svojini plaćaju mjesečnu članarinu jedan odsto od neto zarade.

Takođe, kako se ističe u dokumentu DPS-a, ukupan novčani iznos članarine, na mjesečnom nivou, ne može preći iznos od deset odsto prosječne mjesečne neto zarade u Crnoj Gori za prethodnu godinu.

Ovom odlukom se i članovi partije koji su penzioneri, nezaposleni i studenti oslobađaju plaćanja članarine.

“Članarina se po pravilu uplaćuje jednom mjesečno, do petog u mjesecu za prethodni mjesec, u skladu sa ostvarenim mjesečnim primanjima. Direktorat partije će se starati o sprovođenju ove odluke, a vodi i evidenciju o plaćanju članarine i informiše Predsjedništvo o sprovođenju odluke najmanje jednom godišnje”, ističe se u dokumentu Demokratske partije socijalista.

Prema odluci SNP-a o izdvajanju dijela zarade za finansiranje partije, poslanici su dužni da izdvajaju mjesečno 100 eura za rad stranke, od čega 50 eura za potrebe Fondacije ,,Momčilo Vučetić, a još 50 za potrebe sprovođenja izborne kampanje partije na narednim izborima.

“Odbornici SNP u skupštinama opština, glavnog grada i prijestonice uplaćuju partiji dio naknade za rad odbornika od 4 odsto od visine mjesečne naknade”, piše u odluci SNP-a. Dodaje se i da javni funkcioneri takođe imaju obavezu da izdvajaju četiri odsto zarade.

“Javni funkcioneri koji kao kandidati partije obavljaju javnu funkciju u državnim organima i organima lokalne samouprave, organima lokalne uprave, javnim preduzećima i javnim ustanovama uplaćuju dio zarade partije u iznosu 4 odsto”, navodi se u dokumentu SNP-a.

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com