Niko ne odgovara za milionsku štetu - Volim Podgoricu

Niko ne odgovara za milionsku štetu

Sindikalna organizacija Rudnika uglja Pljevlja zatražila je od rukovodstva preduzeća da sankcionišu odgovorne koji su nanijeli milionske štete kompaniji zbog pogrešnog obračuna zarada.

Predsjednik Miladin Sekulić tvrdi da je samo lani šezdesetak radnika dobilo spor sa Rudnikom zbog pokgrešno obračunatih zarada za noćni i prekovremeni rad i godišnje odmore.

Sudski troškovi u sporovima, ističe on,  ogromni su i u mnogim slučajevima su veći od iznosa dosuđenih u korist radnika.

“Nedopustivo je da već duži niz godina odgovorna lica prave zloupotrebe prilikom obračuna zarada, a da pritom niko od njih ne snosi bilo kakvu odgovornost. Protiv svakog radnika u proizvodnji koji napravi i najmanji propust u radu, pokreće se disciplinski postupak, pa se postavlja pitanje ko štiti odgovorna lica (menadžment) u Rudniku uglja za mnogobrojne propuste koji se mjere u milionskim iznosima”, kazao je Sekulić “Vijestima”.

Sindikat na čijem je čelu traži i da se utvrdi odgovornost za propuste koji su napravljeni prilikom radova na sanaciji klizišta u blizini separacije Doganje, upravne zgrade kopa Potrlica, magacina rezervnih djelova i benzinske pumpe koja se koristi za potrebe Rudnika.

Sekulić kaže da su se više puta obraćali izvršnom direktoru Rudnika sa zahtjevom, da se utvrdi odgovornost za propuste napravljene prilikom obezbjeđenja objekata, ali da ništa nije urađeno.

“Rudnik je sklopio ugovor o obezbjeđenju od klizanja pomenutih objekata sa firmom Geosonda konsolidacija – Podgorica. Rudnik  je pri tom izdvojio značajna finansijska sredstva u radove i aktivnosti na stabilizaciji kosina. I pored toga što su uradili, došlo je do pucanja betonske grede. Ugovor postoji da se izvedu radovi kako bi objekti bili trajno sanirani. Poslije svih preduzetih aktivnosti i uloženih finansijskih sredstava, morala je da se sruši upravna zgrada kopa Potrlica, iseljen je magacin rezervnih dijelova, preventivno održavanje na putu za iseljenje, benzinska pumpa radi smanjenim kapacitetom i visi nad provalijom. Bačene su velike pare za sanaciju bez ikakovog efekta a sada niko ne odgovara. Nijedan direktor nije odgovarao za mnogobrojne propuste, a radnici se kažnjavaju za mnogo manje propuste”.
Sekulić tvrdi da se u Rudniku angažuje privatna mehanizacija, a da njihove mašine mjesecima stoje neiskorišćene.

“Da li je jeftinije angažovati  private ili je bolje da radi naša mehanizacija i naši radnici.  Pojedini naši radnici danima i mjesecima nisu angažovani, jer nabavka pojedinih dijelova traje neobično dugo, a pri tome se angažuju druga mehanizacija. Nekorektno je i neprofesionalno da naši radnici sjede, a da radi privatna mehanizacija”.

Tvrdi i da u kopu Cementara nijesu iskopane  planirane količine uglja, iako su uložena značajna finansijska sredstva.

Ostvarena dobit od 7,5 miliona eura, a zarade radnika u “konstantnom padu”

Iz Sindikata traže povećanje zarada i obračun u skladu sa pravilnikom. Navode da su zabrinuti “za prava i interese radnika, ali i za dalju sudbinu i poslovanje Rudnika”.

“Ono što nas najviše zabrinjava svakako su nedopustivo niske zarade, naročito u pojedinim segmentima Društva, kao i nepoštovanje pravilnika o zaradama, a time i samih radnika i njihovih radnih učinaka. Rudnik uglja je u protekloj godini ostvario dobit u iznosu od 7,5 miliona i sve zahvaljujući vrijednim radom zaposlenih, a pritom su  zarade u konstantnom padu. Ono na čemu smo insistirali u proteklom periodu, i na čemu ćemo insistirati u narednom periodu, jeste da se zarade povećaju i da se obračunavaju u skladu sa pravilnikom o zaradama”. Sindikat traži i da se ugovori radnika na određeno vrijeme transformišu u ugovore na neodređeno.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com