Nakon ulaska u NATO: MVP-u više ne trebaju američki lobisti - Volim Podgoricu

Nakon ulaska u NATO: MVP-u više ne trebaju američki lobisti

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) ne koristi usluge lobista u inostranstvu, nakon što je  Crna Gora postala članica NATO-a. U ministarstvu na čijem je čelu Srđan Darmanović tvrde da prošle godine nije bilo izdataka za lobističke firme, dok je u 2016. godini za lobiranje potrošeno 75.000 dolara.

“Ministarstvo vanjskih poslova nije imalo potrebu za angažovanjem lobističkih firmi za 2017. godinu pa stoga nije ni imalo izdataka po ovom osnovu”, navode u tom Vladinom resoru.

Prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti” iz ministarstva, Vlada  nije angažovala lobiste jer se smatralo da njihova pomoć nije potrebna nakon ulaska Crne Gore u NATO. Crna Gora je formalno postala članica te vojne alijanse u junu 2017. godine.

Ministarstvo vanjskih poslova je u februaru 2015. godine sklopilo ugovor sa američkom lobističkom firmom “Orion Stratedžis LLC”, prema kojem je Crna Gora za promociju svojih interesa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) godišnje  plaćala 150 hiljada dolara. Ugovor koji je potpisao tadašnji šef diplomatije Igor Lukšić  važio je  do 31. januara 2016. godine, kada je lobistima isplaćena polovina od dogovorene sume  75.000 dolara.

“Ovaj Ugovor, kao i svaki prethodni u vezi sa ovim uslugama,  dostupan je javnosti na sajtu ministarstva”, navode u MVPEI.

Prema ugovoru, lobistička firma na čijem je čelu Rendi Šojneman, bivši savjetnik za spoljnu politiku senatora Džona Mejkejna, bila je zadužena za strateške i političke savjete o promociji interesa Vlade Crne Gore u SAD, kao i savjete u vezi sa članstvom u NATO-u.

Kako se navodi, ta lobistička firma bila je zadužena za uspostavljanje komunikacije sa ključnim političkim figurama sa fokusom na Bijelu kuću i Stejt Dipartment. Dogovoreno je i da lobisti naprave strategiju za podizanje svijesti američke javnosti o Crnoj Gori. Vlada je prethodno plaćala lobističku kancelariju Pejdža Rifa koji je za promociju interesa Crne Gore dobijao 500.000 dolara. Rif je bio savjetnik u kabinetu bivšeg predsjednik SAD Bila Klintona.

Vijesti

1 komentar

  1. Thank you that is very helpful for me, as a new site has been inundated with comments that seem OK at first glance but then get repeated with a slight change of wording. I have something concrete to go on now and will delete quite a lot of them.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com