DOMAĆICE, DANAS UMIJESITE VASILICE! Ubacite novčić, i obavezno ih premažite MEDOM! (RECEPT) - Volim Podgoricu

DOMAĆICE, DANAS UMIJESITE VASILICE! Ubacite novčić, i obavezno ih premažite MEDOM! (RECEPT)

Na prvi dan Nove godine po julijanskom kalendaru pravoslavni vjernici i crkva proslavljaju i dan posvećen Svijetom Vasiliju Velikom, kao i Mali Božić. Prema narodnom vjerovanju, žene danas treba da spreme vasilice.

Neki vasilicu čak, pune sirom kako bi godina bila bogata a drugi premazuju medom, da godina bude slatka i vesela. U nju se stavlja novčić.

Kolači nazvani vasilice spremaju se od kiselog ili lisnatog tijesta, a i jedni i drugi se prelivaju medom. Takođe, vasilica je i naziv za proju koja se u nekim krajevima služi na Mali Božić, s tim što se i ona ukrašava na poseban način.

Slatke vasilice se šaraju tako što se nekoliko strukova slame uvežu u snopić crvenim koncem pa se onda vrhovima bocka tijesto i to tako da se rupice formiraju oblik krsta. Za proju-vasilicu, domaćica pripremi šuplje grančice zove, veže ih u snop pa njime izvadi kružiće tijesta koji se kasnije daju stoci da bude napredna i zdrava cijele godine.

Vasilice od lisnatog tijesta

Sastojci:
600 g brašna, 25 g svježeg kvasca, 1 kašičica soli, 1 jaje, 3 dl mlijeka, 250 g margarina, med za premazivanje.

Priprema: Izmiješajte brašno, so, uskisao kvasac i jaje pa sa mlakim mlijekom zamijesite tijesto. Razvite i premažite sa trećinom margarina, preklopite kao za lisnato tijesto i ostavite na hladnom petnaestak minuta. Ponovite to još dva puta dok ne utrošite margarin. Razvijte konačno tijesto debljine prsta, isjecite na kocke i pecite u rerni na oko 180 C. Služite tople i prelivene medom.

FOTO: PROFIMEDIA

Vasilice sa medom

Sastojci: 800 gr brašna, 200 g masti, 40 g svježeg kvasca, 1 kašičica soli, 1 kašika šećera, mlaka voda, med.

Priprema: Izmiješajte brašno i mast pa polako dodajte uskisli kvasac i so, umijesite meko tijesto i podijelite ga na manje lopte. Ostavite da tijesto naraste pa svaku loptu razvijte u manju lepinju. Jednu lepinju razvijte oklagijom i isjecite na trake koje ćete koristiti za ukras. Ostale lepinje preklopite na sredini, formirajte ih u oblik hlepčića i ukrasite uvijenom trakom. Vasilice stavite u podmazani pleh posut brašnom i ostavite da narastaju još desetak minuta. Pecite na temperaturi 200 C, poslužite tople i prelivene medom. U nekim krajevima se vasilice peku u obliku običnih okruglih lepinja.

Vasilica od projinog brašna
Sastojci: 3 šoljice projinog brašna, 3 šoljice pšeničnog brašna, 3 jaja, 2 šoljice ulja, 1 prašak za pecivo, kašičica soli, 3 šoljice kisele vode.

Priprema: Umutite jaja, dodajte vodu i ulje, pa polako dodajte izmiješanom brašnu sa praškom za pecivo. Pecite u podmazanom plehu na oko 200 C.

 

dijaspora.news/Lisa/Foto Profimedia

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com