“Markoviću, isplati 1.800 bivših radnika “Dakića” ili će to naložiti Sud u Strazburu” - Volim Podgoricu

“Markoviću, isplati 1.800 bivših radnika “Dakića” ili će to naložiti Sud u Strazburu”

Predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić uputio je otvoreno pismo pismo predsjedniku Vlade Dušku Markoviću u kojem je pozvao da se prekine ignorisanje povređivanja ljudskog prava 1.800 bivših radnika AD ’’Radoje Dakić’’ na mirno uživanje imovine i da Vlada preuzme obavezu isplate svih neisplaćenih potraživanja prema bivšim radnicima AD ’’Radoje Dakić’’ utvrđenih pravosnažnim i izvršnim presudama sudova u Crnoj Gori, a koja se ne izmire u aktuelnom stečajnom postupku.

Kako su saopštile Demokrate, Bečić je u pismu pozvao premijera da bez odlaganja Vlada donese odluke da Crna Gora preuzme obavezu isplate svih neisplaćenih potraživanja prema bivšim radnicima AD ’’Radoje Dakić’’ utvrđenih pravosnažnim i izvršnim presudama sudova u Crnoj Gori, a koja se ne izmire u aktuelnom stečajnom postupku.

“Drugu odluku, da Vlada bude zainteresovani kupac zemljišta koje je stečajna uprava AD `Radoje Dakić` već dala na javnu prodaju, čime bi se isključio mogući scenario da se predmetno zemljište proda u bescijenje. Time se štiti javni interes i stvara snažniji ekonomski potencijal za izmirivanje obaveza prema bivšim radnicima AD ’`Radoje Dakić`, ali i naplate sopstvenih priznatih potraživanja države i Glavnog grada od preko 25 miliona evra“, istakao je član predsjedništva Velizar Kaluđerović.

Kako je poručio, nema nikakve dileme da će vrlo brzo uslijediti odluke Ustavnog suda Crne Gore, a po potrebi i Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, koji će državu Crnu Goru obavezati i naložiti joj da izmiri ove obaveze na teret Budžeta Crne Gore.

Kaluđerović je istakao da je Vladu na gore navedeno postupanje pozvao i Zaštitnik ljudskih prava i sloboda, gospodin Šućko Baković, nakon što je utvrdio da je bivšim radnicima AD ’’Radoje Dakić’’ neizvršenjem pravosnažnih sudskih odluka povrijeđeno pravo na mirno uživanje imovine koje garantuje Protokol I uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda

On je ocijenio i da ako Vlada Crne Gore i dalje bude ignorisala nastavak očiglednih masovnih povreda ljudskih prava, biće to, pored ostalog, očigledan i snažan dokaz da aktuelna vlast u Crnoj Gori radije bira stranputicu od pravog puta ka članstvu Crne Gore u EU.

Član Predsjedništva Demokrata Vladimir Čađenović je saopštio da je poznato da je većina radnika preko svojih advokata podnijela ustavnu žalbu, a Ustavni sud je 31.10.2017. odlučio da te ustavne žalbe razmatra prioritetno, “pa je samo pitanje dana ili eventualno sedmice kada će Ustavni sud usvojiti ove žalb”.

„Nije u pitanju naše prejudiciranje odluka Ustavnog suda, nego se takav stav logično nameće kada se uzme u obzir prijateljsko poravnanje pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, kao i mišljenje Zaštitnika. I u slučaju da Ustavni sud odluči negativno po ovim žalbama, bivši radnici Dakića stiču pravo na predstavku Evropskom sudu u Strazburu, a kod ovakvog stanja stvari Sud u Strazburu, shodno već uspostavljenoj praksi postupanja u ovakvim slučajevima, donio bi odluku u korist bivših radnika Radoja Dakića najkasnije do kraja 2018. godine, jer on u slučajevima gdje ima već zauzete pravne stavove postupa hitno i prioritetno“, istakao je on.

.

Čađenović je naglasio i da bi se aktivnim uključivanjem Vlade u prodaju nepokretnosti koje su u vlasništvu ,,AD Radoje Dakić” onemogućila prodaja u bescjenje vrijedne imovine koju čine i nepokretnosti na kojima je planirana između ostalog i izgradnja objekata za potrebe zdravstva, školstva, kulture i socijalne zaštite.

„Kako znamo da navedeno vrijedno zemljište može kupiti samo pet, šest podgoričkih biznismena koji su veoma bliski vlasti, tim uključivanjem bi se otklonile sumnje da će, a siguran sam da bi većina građana Podgorice i pogodila koji će od te petorice ili šestorice kupiti to zemljište, oni to kupiti po nerealno niskoj cijeni. Oko 25 miliona eura Država i Glavni grad imaju potraživanja u stečajnom postupku`AD Radoja Dakića`, pa je to dodatni motiv i interes Vlade da se aktivno uključi u ovaj proces, jer ako bi se navedena imovina prodala po realnim tržišnim cijenama, prihodovali bi državni Budžet i Budžet Glavnog grada ove značajne iznose“, smatra on.

rtcg.me/Foto: Demokrate

1 komentar

  1. I’m impressed, I must tell you. Very rarely do I come across a blog that’s both informative and entertaining, and let me tell you, you’ve hit the nail on the head. Your blog is important, the issue is something that not enough people are talking intelligently about.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com