Đaci u gimnaziji napali i profesore, demolirali kancelarije - Volim Podgoricu

Đaci u gimnaziji napali i profesore, demolirali kancelarije

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković u postupku protiv Gimnazije “25. maj” u Tuzima utvrdio je da nijesu spriječili vršnjačko nasilje tokom dvije masovne tuče učenika, ugrožavanje bezbjednosti svih gimnazijalaca i demoliranje inventara.

U mišljenju ombudsmana nakon postupka, koji je radila njegova zamjenica Snežana Mijušković, ističe se da je u tri masovne tuče 17. i 18. oktobra prošle godine napadnuto i osoblje škole koje je pokušavalo da zaštiti nekoliko mladića u zbornici. U mišljenju se ističe da isključivanjem 12 učenika škola nije riješila problem vršnjačkog nasilja.

Iz Ministarstva prosvjete “Danu” je saopšteno da je školi naloženo da sprovede ponovni postupak i dato uputstvo za otklanjanje procesnih nepravilnosti.

“Ministarstvo je u međuvremenu obaviješteno da je škola donijela nova rješenja kojima je izrečena ista vaspitna mjera tj. isključenje 12 učenika. Ministarstvo dosad nije dobilo žalbe na rješenja”,ističu iz ministarstva.

U periodu kada su se đaci više puta masovno sukobljavali, iz Ministarstva prosvjete se nijesu oglašavali, već su nas upućivali da pitanja uputimo upravi škole. Uprava je saopštavala da su se đaci potukli i da “sprovode istragu”.

Ombudsman je utvrdio da se 18.oktobra prošle godine iako je od jutarnih časova bila prisutna policija, po zahtjevu Uprave škole i bezbjednosnoj procjeni inspektora nadležnog za Tuzi, dogodila velika tuča dvije grupe učenika.

“Tokom malog odmora, oko 11.30 časova opet je došlo do masovne tuče. Tada je grupa učenika sklonjena u zbornicu, jer je više učenika jurilo da nasrne na njih i sve što im se našlo na putu, pa i na profesore, direktoricu, i na imovinu škole. Tom prilikom je demolirana kancelarija direktorice, vrata od hodnika i prozori zbornice, a tokom incidenta povrijeđen je jedan učenik koji je poslije intervencije medicinskog osoblja iz Doma zdravlja Tuzi upućenu KCCG. Interventna jedinica stigla je odmah po pozivu, izvršila uviđaj i uzela videosnimke kao i ostali dokazni materijal koji je odnesen u CB Podgorica na dalju obradu. Direktorica je 19.oktobra sazvala hitnu sjednicu Nastavničkog vijeća sa obaveznim prisustvom radnika škole, na kojoj je detaljno analizirana odgovornost svih učesnika u ovim događajima. Poštujući Pravilnik o načinu i postupku izricanja vaspitnih mjera za učenike gimnazije preduzeli su sve adekvatne i neophodne mjere za rješavanje novonastale situacije, inicirali predlog za pokretanje postupka za izricanje vaspitne mjere prema učeniku, a odjeljenjske starješine i pedagog obavijestili su roditelje i uz njihovo prisustvo saslušali učenike, utvrdili činjenično stanje i pribavili svu neophodnu dokumentaciju”, ističe se u izvještaju ombudsmana.

Navode da je 31.oktobra održana sjednica Nastavničkog vijeća na kojoj je tajnim glasanjem većinom glasova odlučeno da se nad 12 učenika sprovede vaspitna mjera isključenje iz škole za tekuću nastavnu godinu, sa mogućnošću polaganja u junskom ispitnom roku i nastavljanja redovnog školovanja. Vaspitnom mjerom ukor kažnjena su 22 učenika.

Zaštitnika brine činjenica da je nasilje sve učestalije u obrazovnim ustanovama, na mjestu gdje je najveći broj profilisanih stručnjaka, koji svakodnevno provode vrijeme sa djecom i prvi su koji mogu primijetiti određene promjene u ponašanjima i reagovati kako problemi ne bi eskalirali.

“Preporučujemo da škola angažuje sve raspoložive kapacitete u pružanju neophodne pomoći učenicima koji su, na bilo koji način, učestvovali u masovnim tučama u oktobru 2017. godine, da pruže podršku učenicima koji su vinovnici bilo kakvog nasilja, da ojača kapacitete psihološko pedagoške službe u dijelu pružanja stručne podrške i pomoći u prepoznavanju nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja učenika i aktivnostima koje se preduzimaju u slučaju sumnje i saznanja, da unaprijedi saradnju sa nadležnim Centrom za socijalni rad u cilju zajedničkih postupanja kada su u pitanju učenici koji vrše ili učenici koji trpe bilo koji oblik nasilja tako što bi se tretman od strane ove službe obavljao u okviru školskih prostorija. Da donese plan aktivnosti sa učenicima u cilju podizanja svijesti o nasilju, povećanja osjetljivosti učenika na nasilje, razvijanje umijeća prepoznavanja nasilja i informisanje učenika o postupanju u slučajevima kada posumnjaju ili uoče da je nasilje izvršeno ili da se planira”, navode u mišljenju.

Podrška Savjeta roditelja

U mišljenju ombudsmana navodi se i da je đački parlament na sjednici održanoj 23.oktobra jednoglasno izašao sa stavom da Uprava škole treba da isključi ili sve učesnike tuče ili nijednog i daje punu podršku odlukama Nastavničkog vijeća.

“Odluke Nastavničkog vijeća podržao je i Savjet roditelja i zatražio rješenje situacije”,  navodi ombudsman.

DAN

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com