Konačno kraj “rata” u Ljekarskoj komori - Volim Podgoricu

Konačno kraj “rata” u Ljekarskoj komori

Ministarstvo zdravlja u Ljekarskoj komori može imati partnera u kreiranju zdravstvene politike za sve projekte koji podrazumijevaju unapređenje zdravstvene zaštite i uslova u kojima rade ljekari, poručio je juče predsjednik Ljekarske komore Aleksandar Mugoša, čiji je izbor potvrdilo Ministarstvo.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović juče je rekao “Vijestima” da su  izdali  uvjerenje kojim se potvrđuje da je Skupština Komore izabrala  Mugošu za predsjednika te strukovne organizacije.

Time je okončan jednogodišnji “rat” na relaciji Komora – MZ, jer taj vladin resor nije dao saglasnost na izbor Mugoše.

Na zahtjev dijela delegata, ti izbori su ponovljeni nakon novogodišnjih praznika i Mugoša je ponovo izabran za istu poziciju.

Predsjednik Skupštine Ljekarske komore Nebojša Sekulić prije četiri dana podnio je MZ zahtjev za izdavanje uvjerenja kako bi Mugoša mogao da bude upisan u Centralni registar privrednih subjekata.

“Izdavanjem tog dokumenta potvrđeno je da je Skupština Ljekarske komore otklonila nepravilnosti koje su konstatovane nakon prošlogodišnjeg biranja rukovodstva u januaru i u konačnom potvrdila naše tvrdnje da nije ispoštovan Statut, a sve to opet znači da su ovo mogli da urade i mnogo ranije, a ne da za nefunkcionisanje komore optužuju Ministarstvo i mene lično, iako sam im od prvog dana nudio pomoć u svakom smislu”, rekao je Hrapović “Vijestima”.

Mugoša je ocijenio da odnos Komore i MZ  “mora biti zasnovan na partnerstvu koje podrazumijeva međusobno uvažavanje i autonomnost u radu Komore”.

“Mi i dalje smatramo da se Ministarstvo nije smjelo miješati u izborni proces i tumačenje Statuta LJKCG.  Iz tog razloga smo i podnijeli tužbu Upravnom sudu čiju presudu još očekujemo. Sud će odlučiti o zakonitosti rješenja MZ kojim je rad Komore blokiran skoro godinu dana. Na taj način sud će utvrditi da li je rad Ministarstva zdravlja bio zakonit ili ne, te da li je Skupština postupala po zakonu ili ne na ranijoj sjednici, navodi da je Skupština Komore izašla u susret kolegama koji su najviše trpjeli zbog nefunkcionisanja strukovne asocijacije.

Nakon tri neuspješne sjednice Skupštine Ljekarske komore, 4. januara održana je nova, na kojoj je Mugoša izabran za predsjednika, a Kenan Erović iz bjelopoljske Opšte bolnice za njegovog zamjenika. Obojica su izabrani jednoglasno.

Mugošin izbor, kao i nekadašnjeg zamjenika Komore Jovana Ivovića, Ministarstvo je ranije osporavalo, jer, kako su tvrdili, nije ispoštovan Statut – birani su većinom delegata, ali bez saglasnosti Izvršnog odbora.

Mugošu i Erovića početkom godine predložio je novi Izvršni odbor Komore. U izvršnom odboru, mimo njih dvojice, su ljekari  Marina Mugoša Ratković, Vojislav Miketić, Vladimir Dobričanin, Ljiljana Knežević, Vesna Dujović, Slavica Vujisić i Zorica Babić.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com