Čuvarima rijeke utjeruju strah: Mještani Murina najavili protest - Volim Podgoricu

Čuvarima rijeke utjeruju strah: Mještani Murina najavili protest

Mještani opštine Plav i Murine okupljeni u Nevladinoj organizaciji „Sačuvajmo rijeku Komaraču i sve rijeke u Crnoj  Gori“, juče su nakon održanog sastanka „najoštrije  osudili utjerivanje straha u kosti mještanima Murine koji su ustali u odbranu Murinske rijeke koja je planirana da se smjesti u cijevi radi izgradnje minihidroelektrane”. Oni su za sjutra najavili protest ispred Osnovnog suda u Plavu kada bude trajalo suđenje dvojici njihovih članova.

„Očigledna je ažurnost nadležnih organa da se što prije kazne mještani Murine koji su stali u odbranu svoje rijeke, kako bi se ostali opametili i kako bi pognuli glavu pred rušilačkim naletom koncesionara koji uništavaju izvor života mještana najsiromašnijeg dijela Crne Gore“, saopštili su iz ove nevladine organizacije.

Bagere koncesionara koji bi trebalo da izgradi mini hidroelektranu na Murinskoj rijeci mještani su tokom masovnog protesnog skupa, na  samom mjestu izvođenja radova, zaustavili 22. juna 2017. godine, a protiv dva lica pokrenut je postupak pred Osnovnim sudom u Plavu.

„Razlog našeg reagovanja je taj što će se u četvrtak, 18. januara 2018. godine u Osnovnom sudu u Plavu, na optuženičku klupu naći Ljubiša Mijović i Ljubiša Katić koji su sa ostalih više od 200 mještana na čelu sa predsjednikom Mjesne zajednice Murino gospodinom Branislavom Otaševićem stali u odbranu rijeke i čiji je protest uredno prijavljen nadležnim organima. Mještani mjesnih zajednica Murine i Plava u saradnji sa članovima ove nevladine organizacije prijaviće protestni skup ispred Osnovnog suda u Plavu  18. 1. 2018. godine“, saopšteno je juče iz ove NVO.

Ugovor o koncesiji za izgradnju malih hidroelektrana za vodotok Murinska rijeka u Opštini Plav, podsjetimo, još 2010. godine su potpisali bivši ministar ekonomije Branko Vujović i ispred koncesionara konzorcijuma Elektrotehna-Radius Aco Vuković, izvršni direktor Elektrotehne iz Berane. U konzorcijumu je i Radisu iz Herceg Novog.

Ugovorom je predviđena dodjela koncesije na period od 30 godina, s tim što koncesioni period počinje da teče od dana donošenja prostorno planske dokumentacije.

Mještani Murine i Plava tvrde da u ljetnjim mjesecima ovi krajevi često imaju problem sa nestašicom pijaće vode, te da bi zahvatanje vode iznad vodoizvorišta murinskog vodovoda, za potrebe buduće mini hidroelektrane, direktno ugrozilo snabdijevanje pijaćom vodom njihovih naselja.

Vijesti

1 komentar

  1. You lost me, friend. I mean, I assume I get what youre indicating. I have an understanding of what you are saying, but you just appear to have forgotten that you will find some other people inside the world who view this issue for what it really is and may possibly not agree with you. You may be turning away a decent amount of people who may have been fans of your website.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com