HRA traži da Upravni sud poništi odluku o razrješenju Đurovića - Volim Podgoricu

HRA traži da Upravni sud poništi odluku o razrješenju Đurovića

Akcija za ljudska prava (HRA) juče je podnijela tužbu Upravnom sudu Crne Gore za poništenje konačne Odluke Skupštine Crne Gore kojom je  Goran Đurović razrješen članstva u Savjetu Radio i Televizije Crne Gore.

Kako se navodi u saopštenju HRA, oni se zalažu za obustavljanje izvršenja te odluke o razrješenju dok nadležni sud ne odluči o tome da li je odluka bila zakonita.

“Danas smo od Skupštine Crne Gore zatražili da u dnevni red sjednice zakazane za petak, uvrsti i zahtjev za odlaganje izvršenja odluke o razrješenju Đurovića. Ako Skupština ne prihvati taj zahtjev, tražićemo od Upravnog suda da donese privremenu mjeru i naredi da se obustavi izvršenje odluke Skupštine dok sud ne odluči o zakonitosti te odluke”, ističu iz HRA.

Očekuju od Skupštine da prihvati da o osporenoj zakonitosti njene odluke treba da odluči sud, prije nego što insistira na sprovođenju te odluke.

HRA smatra da je sudska provjera zakonitosti razrješenja člana Savjeta RTCG od velikog značaja za zaštitu slobode izražavanja i pravnog poretka i da je zbog sprečavanja nastupanja veće štete neophodno sačekati sa sprovođenjem te odluke.

Kako navode, u tužbi Upravnom sudu je istaknuto da je Skupština prilikom razrješenja Đurovića pogrešno primjenila materijalno pravo, jer ga je razriješila protivno zakonu koji propisuje razloge za razrješenje člana Savjeta RTCG.

Podsjećaju, Đurović je razriješen članstva u Savjetu RTCG zbog kršenja Zakona o spriječavanju korupcije, jer nije blagovremeno prijavio da je za vrijeme vršenja funkcije u Savjetu RTCG obavljao i funkciju direktora preduzeća za proizvodnju povrća.

Dodaju da ta vrsta prekršaja nije jedan od razloga za razrješenje članova Savjeta RTCG, koje propisuje isključivo Zakon o javnom emiteru RTCG.

“Kako taj zakon u ovom slučaju predstavlja lex specialis, Skupština prilikom razrješenja Đurovića nije poštovala pravno načelo lex specialis derogat legi generali i odluku nije zasnovala na zakonu koji je bio jedini važeći u tom slučaju”, smatraju oni.

Cdm

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com