PODGORICA: Preminula djevojčica nije imala šećer? - Volim Podgoricu

PODGORICA: Preminula djevojčica nije imala šećer?  

Kompletna medicinska dokumentacija dvogodišnje djevojčice iz Podgorice, koja je prošle srijede umrla pod još neutvrđenim okolnostima, kako Pobjeda saznaje, dostavljena je medicinskom vještaku i u njoj nema dijagnoze dijabetes.

Vijest o smrti djevojčice saopštila je NVO Banka hrane, navodeći da je dijete živjelo sa majkom i dvije sestre, u bijedi, u podstanarskom stanu, te da je bolovalo od šećerne bolesti, zbog čega se u javnosti nagađalo da je dijete umrlo od posljedica dijabetesa.

Kartoni

Obdukcioni nalaz, prema našim saznanjima, trebalo bi da bude gotov danas ili sjutra, a sudski vještak o uzroku smrti izjasniće se do kraja sedmice. Kako saznajemo, u medicinskoj dokumentaciji djevojčice navodi se da je dijete uredno vakcinisano i da nigdje nije konstatovana dijagnoza dijabetesa.

Predsjednica Banke hrane Marina Medojević ispričala je ranije za Pobjedu da je njima majka djevojčice Marijana Bogavac rekla da ona boluje od dijabetesa, ali da oni nijesu istraživali da li je to tačno ili nije. Rekla je i da su joj ljudi koji su pomagali ovoj porodici ispričali da im je Bogavac tražila novac za injekcije koje prima djevojčica.

I Marijana Bogavac saopštila je medijima da njena kćerka nije primala insulin, kao i da nije bila gladna, ne obrazlažući otkuda informacija da je bolovala od dijabetesa.

Inspekcija

U međuvremenu, inspekcija je završila posao u Centru za socijalni rad gdje su, po nalogu ministra rada i socijalnog staranja Kemala Purišića, uradili detaljnu istragu o postupanju socijalnih radnika u slučaju Marijane Bogavac i utvrđeno je da je propusta bilo.

Kako je Pobjedi saopšteno iz Uprave za inspekcijske poslove, zaključeno je da je počinjen prekršaj zato što u septembru prošle godine Bogavac nije u roku dostavljeno rješenje o dobijanju jednokratne pomoći zbog čega će biti podnijet zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv pravnog i odgovornog lica.

“Utvrđeno je da je Marijana Bogavac 20. septembra 2017. godine podnijela zahtjev za ostvarivanje prava iz socijalne i dječje zaštite, te da je Centar za socijalni rad u zakonskom roku iz člana 82 Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti donio rješenje. Uvidom u raspoloživu dokumentaciju, utvrđeno je da rješenje kojim je priznato pravo iz socijalne i dječje zaštite nije u roku od 15, odnosno 30 dana dostavljeno korisnici, što je protivno odredbama člana 82 Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti. Zbog počinjenog prekršaja iz člana 167 stav 1 tačka 4 istog zakona biće podnijet zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv pravnog i odgovornog lica”, rekli su za ovaj list iz Uprave za inspekcijske poslove.

Odgovornost

Povodom ovog slučaja juče se oglasio i ministar Kemal Purišić ističući da je Bogavac u septembru tražila jednokratnu pomoć radi rješavanja problema “iz domena stanovanja”.

“Nalaz inspekcije je pokazao da to rješenje nije uručeno korisnici u zakonskom roku. Centar za socijalni rad ispituje razloge neblagovremenog uručivanja tog rješenja”, saopštio je on i najavio da će na osnovu ishoda ovog postupka Ministarstvo preduzeti odgovarajuće mjere.

Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je i da se Bogavac nekolika puta obraćala Centru za socijalni rad i da je bila korisnica prava i usluga u skladu sa Zakonom o socijalnoj i dječjoj zaštiti do juna 2017. godine. Inspekcija je u svom nalazu, takođe, konstatovala i da Centar u slučaju Bogavac nije pokretao postupak po službenoj dužnosti.

Saopšteno je i to da Centar nije dobijao prijave protiv Marijane Bogavac, niti su imali saznanja o eventualnom zanemarivanju i zlostavljanju djece.

Samim tim, nije bilo osnova za pokretanje postupaka za zaštitu djece, saopštili su iz Ministarstva rada.

Podsjetimo, dvoipogodišnja djevojčica iznenada je umrla 10. januara, a grupa građana i predstavnika nevladinog sektora tražila je ostavku ministra Purišića. U javnosti se spekulisalo o tome da li je djevojčica koja je bolovala od dijabetesa umrla od bolesti ili gladi.

Marijana Bogavac je demantovala navode da je njena kćerka umrla od gladi, i zamolila medije da njenu porodicu ostave na miru. Stvarni razlog smrti znaće se do kraja sedmice, kada će, kako je najavila direktorica Kliničkog centra Zorica Kovačević, biti gotov obdukcioni nalaz.

Voditi računa o najboljem interesu djeteta

Smrt dvoipogodišnje djevojčice uzrujala je javnost, pa su se u medijima pojavljivale i informacije da je djevojčica umrla od gladi i da nije primala redovno insulin, što je njena majka demantovala. Ministarstvo rada i socijalnog staranja apelovalo je juče na medije da budu pažljivi u plasiranju takvih informacija, a civilni sektor pozvao na saradnju, u cilju pružanja pomoći onima kojima je potrebna.

“Ministarstvo rada i socijalnog staranja i ovom prilikom ukazuje medijima da smo svi dužni da u pripremi članaka i priloga koji govore o djeci treba da budemo posebno pažljivi vodeći računa o najboljem interesu djeteta kao i pravu djece i porodice na dostojanstven život. Takođe, pozivamo civilni sektor na saradnju kako bi zajednički pružali pomoć onima kojima je potrebna, jer čak i kada imamo najbolje namjere nesmotrenim postupanjima možemo prouzrokovati štetu porodici”, saopšteno je iz Ministarstva.

DN / Pobjeda

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com