Svjetski autoritet u oblikovanju i promociji korišćenja javnog prostora gradova Jan Gel u posjeti Podgorici - Volim Podgoricu

Svjetski autoritet u oblikovanju i promociji korišćenja javnog prostora gradova Jan Gel u posjeti Podgorici  

Danski profesor Jan Gel (Jan Gehl), arhitekta, urbanista i vizionar, svjetski autoritet u oblikovanju i promociji korišćenja javnog prostora gradova, čija je karijera fokusirana na unaprjeđenje kvaliteta života u gradovima i prilagođavanje urbanog dizajna potrebama ljudi, boraviće 22. i 23. januara u posjeti Glavnom gradu.

Ovaj svjetski priznati ekspert u oblasti arhitekture predstaviće 22. januara stručnoj publici Podgorice svoju knjigu „Gradovi za ljude“, a 23. januara će se sastati sa gradonačelnikom Slavoljubom Stijepovićem, kako bi mu predstavio moderne principe urbanog planiranja i svoju viziju daljeg razvoja Podgorice.

Njegovi vizionarski projekti promijenili su neke od najpoznatijih javnih prostora u Njujorku, Londonu, Moskvi, Melburnu, San Francisku i mnogim drugim gradovima širom svijeta, a učinili su da ti gradovi postanu atraktivniji za stanovnike, posjetioce i investitore. Zahvaljujući brojnim Gelovim intervencijama, Kopenhagen je jedan od najbolje rangiranih gradova u svijetu po kvalitetu života. Jan Gel dobitnik je brojnih međunarodnih nagrada i priznanja i osnivač biroa Gehl Architects u Kopenhagenu.

Knjiga „Gradovi za ljude“ (2. izdanje, PALGO centar, Beograd, 2018) na jedinstven način prikazuje Gelova dugogodišnja istraživanja morfologije gradova i upotrebe javnog prostora. Čitaoci će steći dragocjen uvid u njegovo nevjerovatno pronicljivo razumijevanje odnosa između javnih prostora i društva, kao i u to kako su ove dvije stvari neraskidivo povezane. Ovdje prikazano iskustvo u razumijevanju i oblikovanju javnog prostora gradova korisno je kako za donosioce odluka, investitore, tako i za stručnjake i akademsku zajednicu.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com