Sindikat doktora tvrdi da Hrapović saopštenjima priznaje krivična djela - Volim Podgoricu

Sindikat doktora tvrdi da Hrapović saopštenjima priznaje krivična djela

Ko želi da upozna našeg Ministra zdravlja treba da čita njegova saopštenja. Ona najbolje svjedoče o manirima ovog resora i činjenici da u Ministarstvu zdravlja nijesu spremni za argumentovanu javnu polemiku. Ministar ne samo da nije demantovao informacije SDMCG već u saopštenjima priznaje izvršenje određenih krivičnih djela. To je saopštila Predsjednica Sindikata doktora medicije Crne Gore Milena Popović Samardžić.

Ona je ranije pozvala ministra zdravlja Kenana Hrapovića da saopšti javnosti da li Klinički centar i koliko drugih ustanova ima upotrebnu dozvolu i zbog čega se ljekarke na specijalizaciji diskriminišu.

Samardžić tvrdi da je Hrapović  novim saopštenjem priznao da u radno vrijeme prebraja naše članove koje u predizbornoj kampanji prisilno isčlanjuje iz SDMCG.

“Ministar je preko sredstava javnog informisanja priznao izvršenje krivičnog djela „Sprječavanje sindikalnog djelovanja“ iz člana 182 Krivičnog zakonika. Ja kao predsjednica Sindikata doktora medicine ne raspolažem iznijetim brojkama o odlivu članova u pomenutim ustanovama gdje Ministar vrši pritisak na naše članstvo”, objasnila je ona.

Ističe da sukob između SDMCG i Ministra Hrapovića proizilazi iz naših različitih ciljeva.

“Naš cilj jeste da u zdravstvu struka pobijedi politiku, dok je cilj Ministra da politički zauzme svaki pedalj javnog zdravstva i da kroz zaposlenja, ugovore i javne nabavke jača partijsku infrastrukturu i uvećava lično bogatstvo. Za Ministra Hrapovića princip depolitizacije zdravstva predstavlja kulturološki šok i neshvatljiv koncept u kome je politika sporedna aktivnost, a zdravstvo osnovna djelatnost”, dodaje ona.

Poručuje da je patološko iznošenje neistina postao  manir Ministarstva zdravlja na koji, kako dodaje  javnost sve više postaje imuna, mada su se prema njenim riječima laganje i politika uvijek lijepo slagali.

Poziva ministra da demantuje sledeće navode koje prenosimo u cjelosti:

1. Niti jedna od 33 crnogorske javne zdravstvene ustanove nema upotrebnu dozvolu jer ne zadovoljavaju minimum zakonskih uslova za obavljanje zdravstvene djelatnosti.

2. Renoviranje zdravstvenih ustanova mahom se vrši iz donacija što predstavlja filantropiju donatora ali se sitemski problemi mogu riješiti jedino zalaganjem države jer su za ovo potrebne stotine miliona eura.

3. Najavljivanih 11.7 miliona eura za nabavku medicinske opreme ne postoji. Postoji odobrenje Vlade da se zdravstvene ustanove kreditno zaduže u ovom iznosu i to preko dobavljača u tenderskim postupcima. Ovaj model poskupio je cijenu medicinske opreme i do 100% zbog čega je propala većina tendera u 2017. godini. Neka Ministar kaže koliko je od 11.7 miliona eura realizovano?

4. Crna gora ulaže 5% od BDP-a u javno zdravstvo što je najmanje u Evropi. Sa druge strane imamo najviše političara po glavi stanovnika. Zdravstvu fali dodatnih 100 miliona eura godišnje. Naš prijedlog je da se dio toga novca obezbijedi ukidanjem prihoda političarima.

5. Specijalizacije i edukacije u zdravstvu se u velikoj mjeri dodjeljuju unaprijed određenim kandidatima. U slučaju da izabrani kandidat ne dobije planiranu specijalizaciju konkurs se povlači. U praksi su u sve češći tzv “konkursi od 24 časa” .

6. Od 33 direktora JZU njih 27 je politički aktivno i nalazi se na odborničkim listama političkih partija. Ministar lično imenuje i razrješava direktore JZU. Direktori JZU imaju najveće zarade u javnom zdravstvu.

7. U javnom zdravstvu veliki broj ljekara prinuđen je da se zapošljava “preko veze”. “Veza” je zvanična valuta zapošljavanja.

8. Niske zarade ljekara utiču na odliv najboljeg kadra iz javnog zdravstvenog sistema. U 2017. godini objavili smo spisak 30 ljekara koji su napustili javno zdravstvo u posljednje dvije godine. Ovaj spisak nažalost je nepotpun. Neka Ministar objavi spisak ljekara koji su se vratili u javni zdravstveni sistem.

9. Ministar Hrapović je u odnosu na svog prethodnika dr Budimira Šegrta uvećao administraciju u Minstarstvu zdravlja sa 45 na 76 zaposlenih. Veliki broj “užeg kabineta” Ministarstva uključujući i Ministrovog vozača dobili su stanove nekoliko mjeseci nakon zaposlenja. U isto vrijeme mnogi mladi ljekari nemaju ni osnovne uslove za život.

10. Nepovjerenje prema javnom zdravstvenom sistemu najviše iskazuju javni funkcioneri jer umjesto crnogorskih ustanova koriste usluge ustanova u Francuskoj, Italiji, Turskoj, Sloveniji, Srbiji, Švajcarskoj i Njemačkoj.

11. SDMCG je upoznao javnost da postoji diskriminacija zapošljavanja po rodnoj osnovi. S obzirom da o ovome imamo čvrste dokaze neka se Ministar zdravlja javno odredi da li će direktor zdravstvene ustanove snositi odvovornost i da li će nepravda prema mladoj doktorici biti ispravljena?

CdM

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com