ŠOK OTKRIĆE UJEDINJENIH NACIJA – STVARI SU LOŠIJE NEGO IKAD: Poslednje tri godine najtoplije su ikada zabilježene, a biće i još gore! - Volim Podgoricu

ŠOK OTKRIĆE UJEDINJENIH NACIJA – STVARI SU LOŠIJE NEGO IKAD: Poslednje tri godine najtoplije su ikada zabilježene, a biće i još gore!

Protekla 2017. godina samo je još jedan dokaz galopirajućeg globalnog zagrijavanja, čiji trend stalnog porasta ne može da se zaustavi.

Posle 2016. godine, 2017. godina je druga najtoplija godina otkako postoje mjerenja. Svetska meteorološka organizacija UN to je objavila na svom Tviteru.

Godina 2017. bila je za 1.1 stepen toplija od godina pred-industrijskog razdoblja.

 

Od nje je jedino toplija bila 2016. godina, ali je 2016. ključni faktor bio i El Ninjo pa ako se to uzme u obzir, onda je 2017. godine u kojoj El Ninja nije bilo, zapravo najtoplija godina od kada se vrše mjerenja.

Poslednje 3 godine su najtoplije, a taj trend bi mogao da se nastavi i u 2018. godini, što je veoma alarmantan podatak.

Raste i koncentracija gasova u atmosferi, nivo mora taakođe je u porastu, temperatura vode u okeanima je na rekordno viskom nivou, što za posledicu ima smanjenu ledenu površinu na oba pola, koja iznosi daleko ispod prosjeka.

Prema ranijim istraživanjima pokazalo se da sko čovječanstvo ne učini ništa, svijet će biti izložen strašnim olujama koje do sada još nisu viđene, otopio bi se led, a suše bi dovele do milijarde klimatskih izbeglica i ratnog haosa. Samo pola stepena moglo bi biti odlučujuće za budućnost čovječanstva.

Naučni časopis Prirodne klimatske promene (Nature Climate Change) pisao je  o istraživanju koje tvrdi da bi Zemlja u slučaju globalnog zagrevanja za samo pola stepena više mogla postati pustinjska planeta, čak do trećina Zemlje mogla bi postati pustinja.

Ako bi se globalno zagrevanje ograničilo na 1,5 stepen, umjesto na 2, to bi spaslo ljude i prirodu u jugoistočnoj Aziji i južnoj Evropi, kao i južnoj Africi, srednjoj Americi i južnoj Australiji. Ako čovječanstvo ne učini ništa, slijedi otvaranje vrata pakla, pokazuju nove studije. Svijet bi tada bio izložen strašnim olujama koje do sada još nisu viđene, otopio bi se led, a suše bi dovele do milijarde klimatskih izbjeglica i ratnog haosa.

Zemlja bi do 2100. godine mogla da se zagrije za 4 stepena ako se ne smanji ispuštanje ugljen-dioksida u atmosferu.

 

Kurir.rs/Dnevnik.hr

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com