Država dala CPC 58.000, SPC pripalo 44.000 eura - Volim Podgoricu

Država dala CPC 58.000, SPC pripalo 44.000 eura  

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava tokom prošle godine opredijelilo je oko 200.000 eura crkvama i vjerskim zajednicama.

 Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi (CPC) iz državnog budžeta prošle godine opredijeljeno je 58.015,70 eura, i ta vjerska organizacija je ujedno dobila i najviše novca poreskih obveznika.

CPC-u je pripalo oko 14.000 eura više u odnosu na Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) koja je dobila 44.183,41 euro. Islamsku zajednicu država je prošle godine “pomogla” sa 55.888,31 euro.

Katoličkoj crkvi, koju čine Barska nadbiskupija i Kotorska biskupija, ukupno je opredijeljeno 24.377,92 eura, dok je najmanje novca dobila Jevrejska zajednica, kojoj je pripalo 17.500 eura.

Novac vjerskim zajednicama Ministarstvo opredjeljuje na osnovu njihovih zahtjeva.

Vučinić: Bijedna godišnja pomoć

Raspodjelu novca vjerskim zajednicama potpredsjednik savjeta Mitropolije CPC Stevo Vučinić nazvao je “materijalizovanim cinizmom državne administracije, koja s visine prezire sve crnogorsko”.

“Ta uredba kojom nam dodjeljuju tu bijednu godišnju pomoć, je materijalizovani cinizam državne administracije, koja s visine prezire sve crnogorsko. Pa ćemo, kao i svake godine, još i doživjeti, da ovim povodom, čitamo u novinama i na portalima naslove “Crnogorska crkva dobila najviše”, što je tek, besprimjerni cinizam”, kazao je Vučinić za Dnevne novine.

Sve vjerske zajednice u zemlji, naglašava, imaju moćne sponzore i donatore iz inostranstva, sem Crnogorske crkve, koja sa tim bijednim sredstvima, izdržava trojicu vladika, deset sveštenika, desetak ipođakona i vani školuje dvojicu bogoslova.

“I to nije sve, jer s tim sredstvima finansira i grijanje, struju, telefon, i druge potrepštine za eparhijski dom u Nikšiću, mitropolitski na Cetinju, te duhovni centar i parohijske prostorije u Podgorici. Upoređenja radi, pretprošle godine, Srbija je uplatila milion eura, samo eparhiji Budimljanskoj Srpske pravoslavne crkve, sa śedištem u Beranama. A tek koliko su desetina miliona eura, beogradski popovi oteli nezakonitom prodajom državnog crkvenog zemljišta, a o milionima eura milodara iz Ostroga koje vrećama iznose iz zemlje, da ne govorimo”, kazao je Vučinić.

Džomić: Miješanje u kreiranje vjerske slike Crn gore

Koordinator Pravnog savjeta Mitropolije Crnogorsko-primorske protojerej-stavrofor dr Velibor Džomić smatra da raspodjela ima isključivo ideološku konotaciju i da je usmjerena na to da se direktno miješa u kreiranje vjerske slike Crne Gore.

Iz tabele se, kaže, vidi da je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i prošle godine postupalo kao i prethodnih kad je u pitanju raspodjela novčanih sredstava iz budžeta crkvama i vjerskim zajednicama u Crnoj Gori.

“Otuda samo mogu da kažem da sve ono što sam govorio ovim povodom tokom prethodnih godina ostaje kao komentar i za raspodjelu 2017. godine. Dakle, raspodjela ima isključivo ideološku konotaciju i usmjerena je na to da se direktno miješa u kreiranje vjerske slike Crne Gore. Drugo, raspodjela se vrši prema jednom aktu koji je u suprotnosti sa Zakonom o državnoj upravi, a zove se Kriterijum u kome, zapravo, nema nikakvog kriterijuma. Cilj takvog Kriterijuma bez kriterijuma jeste upravo da se bez ikakvog kriterijuma dijeli narodni novac prema nahođenju donosioca odluka”, ističe Džomić.

Tabela pokazuje, dodaje, da je Ministarstvo ekstremno diskriminatorno postupalo i 2017. godine prilikom raspodjele sredstava, jer “postoje takozvane male vjerske zajednice kojima nisu opredijelili ni jedan jedini euro.”

“I to resor koji promoviše ljudska prava i zabranu diskriminacije! S druge strane, Dedeićeva novoformirana organizacija je dobila najviše novca, a to znači da je sa najmanjim brojem lica koja je čine zapravo u potpunosti finansirana od države, pa se slobodno može kazati da je to državna vjerska zajednica, iako je u Crnoj Gori primijenjen ustavni princip odvojenosti vjerskih zajednica od države. Dedeiću je ranije plaćano sve i svašta, pa čak i računi za pakete Total televizije i slomljena stakla na kući!?! Čudim se kako sve to prolazi kod nadležnih državnih organa koji su po zakonu dužni da kontrolišu zakonitost trošenja sredstava iz budžeta”, kazao je Džomić.

Demonstrirani pristup, tvrdi, nije dobar i narušava odnose, ali vjeruje da će se, kako kaže, nešto u budućnosti poboljšati.

Dnevne novine

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com