PODGORICA: Nalaz obdukcije pokazao kako je umrla djevojčica - Volim Podgoricu

PODGORICA: Nalaz obdukcije pokazao kako je umrla djevojčica

Obdukcioni nalaz dvogodišnje djevojčice J.B., koja je nedavno preminula u Podgorici, pokazao je da je djevojčica umrla prirodnom smrću, saopšteno je CdM-u iz Tužilaštva.

To je u obdukcionom nalazu navela patolog dr Dragana Čukić.

“Iz dostavljenog obdukcionog zapisnika, a posebno mišljenja angažovanog ljekara obducenta–vještaka, proizilazi da se na osnovu obdukcionog nalaza, mikroskopskog pregleda organa, biohemijskih, mikrobioloških, toksikoloških analiza i analize zdravstvenog kartona, te podataka o okolnostima događaja, uzrok smrti sa sigurnošću ne može ustanoviti, ali da se sa velikom vjerovatnoćom može zaključiti da se radilo o prirodnoj smrti po tipu tzv. Sindroma naprasne smrti odojčadi – male djece, poznatiji kao SIDS – Sudden Infant Death Syndrome (Smrt u krevecu)”, ističu u Tužilaštvu.

Kod pokojne J.B. nije ustanovljena šećerna bolest.

“Takođe, obdukcionim nalazom ustanovljeno je da je dijete srednje uhranjeno, i da isto nije umrlo od neuhranjenosti-pothranjenosti”, navode u Tužulaštvu.

Marijana Bogavac i njena tragična porodična priča u žiži su već nekoliko dana kada je NVO Banka hrane, koja je ovoj familiji pomagala od 2015. godine, na svojoj Fejsbuk stranici objavila da je porodicu, koja živi u teškom siromaštvu, zadesila još veća nesreća.

Oni su tada obijavijestili da je najmlađa kćer, koja je, kako su naveli, bolovala od dijabetesa, pronađena mrtva, pa su apelovali na ljude dobre volje da pomognu.

Sjutradan je grupa građana zatražila ostavku ministra rada i socijalnog staranja Kemala Purišića, a uveče je organizovan i protest.

U međuvremenu se ispostavilo da dijete nije imalo dijagnozu takozvane šećerne bolesti, kao i da nije umrlo od gladi.

Onda je predsjednica Banke hrane Marina Medojević saopštila da su oni od majke imali informaciju da je djevojčica rođena sa dijabetesom koji je naslijedila od oca, a da su im i ljudi koji su pomagali ovoj porodici govorili da im Bogavac traži novac kako bi kupila injekcije za bolesnu djevojčicu.

Na nivou institucija zaduženih za socijalna pitanja pokrenuta je opsežna istraga da li je i ko je odgovoran što porodica Bogavac nije bila u nekom programu socijalne zaštite.

Podgorički centar za socijalni rad, utvrđeno je, odgovoran je što Bogavac nije isplaćena odobrena jednokratna novčana pomoć koju je tražila u septembru.

Priča o lošim uslovima u kojima je živjela Marijana Bogavac sa svoje tri kćeri tokom prošle godine u tri navrata je bila u medijima, ali reakcije nadležnih nije bilo.

Povodom slučaja Bogavac oglasila se i Agencija za elektronske medije upozoravajući novinare da prilikom izvještavanja o nesrećama ili porodičnim tragedijama moraju poštovati pravo na privatnost porodice žrtava i drugih osoba koje su pogođene tim događajima.

www.cdm.me

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com