SEYRAN MIRZAZADA: Crna Gora je interesantna investitorima iz Azerbejdžana, a privlači i naše gradjane kao turistička destinacija - Volim Podgoricu

SEYRAN MIRZAZADA: Crna Gora je interesantna investitorima iz Azerbejdžana, a privlači i naše gradjane kao turistička destinacija

Unazad nekoliko godina u Crnoj Gori se o Azerbejdžanu gotovo ništa nije znalo. O ovoj egzotičnoj državi danas se u Crnoj Gori zna mnogo više, kako zbog investicja koje azerbejdžanske kompanije imaju i planiraju, tako i zbog brojnih aktivnosti koje Diplomatska misija Azerbejdžana sprovodi u Crnoj Gori. Kulturnom i ekonomskom zbližavanju dvije države u značajnoj mjeri će doprinijeti i otvaranje Kulturno ekonomskog centra Azerbjedžana, na čijem čelu je Seyran Mirzazada, koji smatra da postoji veliki prostor za saradnju.

Gospodine Mirzazada,  nakon mandata šefa diplomatske misije Azerbejdžana u Crnoj Gori, ostali ste u Podgorici kao direktor Kulturno ekonomskog centra Azerbjedžana u Crnoj Gori. Prije otvaranja diplomatske misije Azerbejdžana u Crnoj Gori, ovdje se nije mnogo znalo o Vašoj zemlji. Kako danas ocjenjujete veze dvije države?

 Da, u pravu ste. Prije samo nekoliko godina u  Crnoj Gori se nije mnogo znalo o Azerbejdžanu kao ni u Azerbejdžanu o Crnoj Gori. Međusobne posjete visokih zvaničnika, otvaranje Diplomatske misije Azerbejdžana u Crnoj Gori, akreditovanje crnogorskog Ambasadora za Azerbejdžan kao i otvaranje Počasnog Konzula Crne Gore u Azerbejdžanu bio je početak iskrenih i prijateljskih odnosa između naše dvije zemlje. S obzirom na dosadašnju izuzetnu saradnju dviju država, kako na bilateralnom, tako i na multilateralnom planu, jačanje odnosa sa Crnom Gorom za nas je od velikog značaja i maksimalno ćemo se truditi za jačanje već dobrih veza i razvoj dalje saradnje u svim sferama.

Otvaranje Kulturno – ekonomskog centra Azerbejdžana, samo po sebi, znači da postoji plan da jačate ekonomske i produbljujete kulturne veze dvije države. Kakvi su planovi u 2018. godini u koju smo zakoračili?

Kulturno – ekonomski centar Azerbejdžana-Crne Gore aktivno radi na polju kulturno-ekonomskih oblasti. Centar  sarađuje sa nacionalnim i međunarodnim kulturnim, ekonomskim i privrednim institucijama. Pored toga u našem centru trudimo se da što preciznije informišemo potencijalne investitore koji su zainteresovani za ulaganja u Crnu Goru o  detaljima vezanim za ekonomsku situaciju države, podršku Vlade stranim investicijama, investicionoj klimi i mogućim oblastima saradnje.

Trudimo se da budemo most razvoja kulturno – ekonomskih odnosa i prilika naše dvije države tako da smo do sada organizovali promocije, filmske projekcije, izložbe i radionice. U narednom periodu planiramo realizovati nekoliko aktivnosti kao što su: Obilježavanje Novruz praznika, projekcija filma, održavanje sportskih turnira, obilježavanje 100.godina od osnivanja Demokratske Republike Azerbejdžan i druge.

Koliko je Crna Gora, kao relativno mala država interesantna investitorima iz Azerbejdžana?

Mi na Crnu Goru ne gledamo sa tog aspekta, sve egzogene i endogene komparativne prednosti stavljaju u sjenku njenu geografsko malu površinu. Crna Gora je dio međunarodnog ekonomskog i finansijskog sistema a njen dobar geopolitički položaj, otvorena ekonomija i raznolikost resursa čine je državom koja može parirati i geografski mnogo većim državama. Crna Gora je naša prijateljska zemlja sa stabilnom ekonomijom u kojoj Vlada podržava strane investicije i sa kojom Azerbejdžan želi još više da razvija ekonomske, bilateralne i humanitarne odnose. Pored investitora Crna Gora sa svojim raznolikim prirodnim ljepotama, kulturom, tradicionalnim gostoprimstvom, stabilnošću i bezbijednošću je privlačna turistima iz cijelog svijeta tako i turistima iz Azerbejdžana.

I Vi i gospodin Anar Adžamov koji Vas je naslijedio na mjestu šefa diplomatske misije u Crnoj Gori, govorite  naš jezik  što uvijek veoma imponuje domaćinima, pogotovu što ga nije lako naučiti.  Kako ste i kada naučili jezik?

Obojica govorimo crnogorski jezik koji nijesmo učili uz pomoć profesora ili posebnih kurseva već kroz svakodnevnu praksu. Crnogorci su jako druželjubljiv i prijatan narod kojima sve naše gramatičke greške nikada nijesu bile prepreka za komunikaciju. Citiraću Mendelu koji kaže da :,, Ako razgovarate sa čovjekom na jeziku koji razumije, on će vaše riječi primiti k znanju.A ako razgovarate sa njim na njegovom jeziku, primiće ih k srcu“.  Naš trud i iskrena želja da govorimo crnogorski jezik otvorili su srca mnogih ljudi koji su danas naši iskreni prijatelji a sa kojima svakodnevno komuniciramo na crnogorskom jeziku ponekada čak i međusobno.

Slučajno je ispalo da ovaj interviju sa Vama radimo kada se bliži  20. januar, “Krvavi januar“ , dan koji se u Republici Azerbejdžan obilježava kao dan žalosti. Možete li nam nešto reći o tom danu?

Dvadeseti januar 1990. godine narod Azerbejdzana neće i ne može zaboraviti, jer je tog i prethodnog dana poginulo 147 ljudi, ranjeno oko 700, taj dan u istoriji azerbejdžanskog naroda upisan kao jedan od najkrvavijih tragedija. Ubijanje nevinih ljudi, okrutan obračun sa civilnim stanovništvom  koji se digao u borbi za nacionalno oslobođenje i teritorijalni integritet zemlje učinjen je uoči pada totalitarnog sovjestkog režima  od strane bivše sovjetske države, a na  čelu SSSR-a tada je bio Mihail Gorbačov. U Bakuu je po naređenju Mihaila Gorbačeva 19. januara poslat veliki kontigent Sovjetske armije, a to je bilo praćeno neviđenim zločinima.

Gorbačev je 19. januara 1990. godine potpisao naredbu o uvođenju vanrednog stanja u Bakuu. U večernjim satima 19. januara grupa „Alfa“ KGB-a SSSR je razrušila  energetski blok Azerbejdžana, a u Azerbejdžanu je bilo obustavljeno emitovanje TV programa. Nakon toga trupe su ušle u grad bez ikakavog prethodnog obavještenja o vanrednom stanju i učinilo pokolj nad stanovništvom. Stanovništvo Bakua je  tek ujutro  u sedam časova dobilo informaciju o uvođenju vanrednog stanja preko lokalnog radija. Zbog svega ovog, zbog nevinih žrtava narod Azerbejdžana  20. januar obilježava kao Dan žalosti.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com