Sve više prijavljenih slučajeva nasilja u porodici - Volim Podgoricu

Sve više prijavljenih slučajeva nasilja u porodici

Nakon tri Dnevna boravka za stare, Gradskog vešeraja i Pomoći u kući, Nikšić je dobio i Savjetovalište za brak i porodicu i Dnevni boravak 27 plus.

Samim tim, Centar za socijalni rad za opštine Nikšić, Šavnik i Plužine nastavio je dobru praksu otvaranja novih servisa koji su od velike koristi za sve stanovnike grada pod Trebjesom.

Servisna služba Savjetovalište za brak i porodicu rezultat je projekta prekogranične saradnje Crne Gore i Srbije, a ima za cilj da pruži podršku svima koji se susreću sa izazovima i problemima na ličnom i porodičnom planu.

“U Savjetovalištu se mogu dobiti različite vrste savjetodavnih usluga koje su edukativnog i preventivnog karaktera. U planu je da se stručni radnici u narednom periodu obuče kako bi mogli sugrađanima da pružaju i terapeutske usluge, čime će se proširiti i usluge Savjetovališta”, kazala je DN stručni saradnica u Centru za socijalni rad, Maja Marojević.

Prema riječima Marojević, broj korisnika konstantno raste, a što je najvažnije, to nijesu samo korisnici upućeni iz Centra za socijalni rad, već i oni koji dolaze samostalno. Zahvaljujući Centru za socijalni rad Nikšić je dobio i servis za osobe sa invaliditetom, Dnevni boravak 27 plus.

“Tim servisom je obezbijeđen prvi oblik vaninstitucionalne zaštite licima sa invaliditetom nakon 27. godine u Crnoj Gori. Važno je da smo mi nakon adaptacije objekta prostorije predali na upotrebu Dnevnom centru za djecu sa smetnjama u razvoju i da je servis već dobio prve korisnike”, istakla je Marojević.

U prošloj godini u Nikšiću je materijalno obezbjeđenje porodice primalo 11.283, u Plužinama 33, a u Šavniku 35 porodica. Pravo na dodatak za njegu i pomoć u 2017. godini koristila su 1.492 Nikšićanina, u Plužinama je bilo 60 korisnika, a u Šavniku 40. Dodatak za djecu dobijalo je 1.978 mališana iz Nikšića, iz Plužina 22 i isto toliko iz Šavnika.

Stručni tim Centra za socijalni rad bilježi porast broja prijavljenih slučajeva nasilja u porodici. Tako je u 2017. godina prijavljeno 70 slučajeva nasilja, dok je u 2016. godini ta brojka iznosila 56.

Centar je registrovao i 18 slučajeva zlostavljanja i zanemarivanja djece. U toku prethodne godine bilo je i 67 prijavljenih delinkventnih prestupnika (smanjenje u odnosu na 2016. godinu kada je taj broj iznosio 108), a prijave su se najčešće odnosile na vožnju bez položenog vozačkog ispita, nasilničko ponašanje, narušavanje javnog reda i mira i nanošenje lakših tjelesnih poveda.

Dnevne novine

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com