Crna Gora sve pozitivnija prema EU - Volim Podgoricu

Crna Gora sve pozitivnija prema EU

Pozitivno raspoloženje građana Crne Gore prema Evropskoj uniji (EU) nastavilo je da raste i u 2017., pa je procent onih koji imaju pozitivan stav nešto veći u odnosu na 2016. godinu i sada je 64 odsto. Istovremeno raste i broj građana koji smatraju da se Crna Gora sporo kreće ka EU.

Tako razmišlja jedna petina ispitanika dok jedna trećina smatra da se krećemo „onoliko brzo koliko to okolnosti dozvoljavaju“. Iako građani smatraju da su nedovoljno informisani o EU ministar evropskih poslova Aleksandar Pejović je zadovoljan rezultatima istražvanja a naročito podatkom da bi 80,9 odsto građana glasalo „Za“ priključenje EU da je referendum održan u decembru prošle godine kada je rađeno istraživanje.

„Ovakvom ogromnom podrškom u ovom momentu i situaciji kad mnogi govore da je EU u krizi, u problemima da nemamo jasnu perspektivu, ovo govori da državljani Crne Gore zaista imaju jasnu perspektivu i da podržavaju ono što radimo u ovom djelu“, kazao je Pejović komentarišući rezultate Istraživanja Delegacije EU u Crnoj Gori i Ministarstva za evropske integracije.

View image on TwitterView image on Twitter
Rezultati istraživanja predstavljaju dobar presjek javnog mnjenja, a taj presjek nam trenutno donosi dobre vijesti, smatra šefica političkog sektora u Delegaciji EU u Crnoj Gori Plamena Halačeva – da Crna Gora želi da se priključi EU.

„I da taj stav ostaje nepokoleban i to je dobra vijest jer i mi želimo da se vi pridružite EU. Ovo možda nijesu neke senzacionalne vijesti ali nijesu zbog toga manje važne, nasuprot. Neko može tvrditi da u trenutnim nestabilnim vremenima stabilne brojke podrške su rijedak blagoslov“, kazala je Halačeva.

  •  Gotovo 70 odsto ispitanika smatra da će Crna Gora postati članica EU bez obzira da li se to građanima sviđa ili ne, podržavali ili ne oni ovaj strateški cilj Crne Gore. Oko 76 odsto bi izašlo na referendum o priključenju. A od ukupnog broja onih koji bi izašli i glasali čak 80,9 odsto bi glasalo „Za“, dok bi njih 19,1 odsto bilo protiv učlanjenja, kazala je Olivera Komar autorka istraživanja koje se radi četvrtu godinu za redom.

Komar je objasnila da ukoliko bi se sabrale brojke svih onih građana koji su učestvovali u ovom istarživanju onda bi procentni poeni bili nešto drugačiji.

„Kada je 100 posto svi, i oni koji bi izašli i oni koji ne bi, i oni koji imaju i oni koji nemaju stav dakle svi – onda imate podatak da bi „Za“ glasalo 58,4 odsto a protiv bi bilo 18,2 procenata“, dodaje.

Većina građana ne zna kada će Crna Gora postati članica EU dok je jedna četvrtina navela godinu koja se najčešće čuje iz evropskih institucija – 2025.

„Trećina kaže da ne zna. Dakle, ne može ni da nagađa. Nema nikakvu informaciju odnosno, ne osjeća se dovoljno sigurno da bilo šta prognozira po tom pitanju“, kazala je Komar.

Građani podražavaju ulazak Crne Gore u EU iz različitih razloga a najviše zbog mogućnosti da putuju bez vize u zemlje EU, ali i zbog brorbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. Ali je istraživanje, smatra Olivera Komar, donijelio i neke druge zanimljive podatke.

„Razlozi koji se izdvajaju se odnose na nekakav njihov lični život i lične benefite. I sad možemo da kažemo da to i nije baš dobro. Ali ja bih rekla da je to jako dobro. Zato što nekako demokratija odnosno zapadne demokratije upravo počivaju na tom principu – principu ličnih interesa i principu interesnog društva. Tako da mislim da se polako krećemo ka tome“, zaključila je Komar.

(Radio Slobodna Evropa)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com