LEGALIZACIJA ,,DIVLJE” GRADNJE: Evo koliko će se plaćati… - Volim Podgoricu

LEGALIZACIJA ,,DIVLJE” GRADNJE: Evo koliko će se plaćati…

Vlasnici bespravno izgrađenih objekata kao i oni koji tek namjeravaju da grade naknadu za komunalno opremanje plaćaće od dva do tri eura po kvadratu u zavisnosti od zone.

To je predviđeno nacrtom odluke o kojoj do kraja mjeseca traje javna rasprava.

Sekretar za lokalnu upravu Dušan Radanović kazao je Pobjedi da su se odlučili za tako niske cijene kako bi ohrabrili ljude da grade, ali i da budu privlačni za potencijalne investitore.

“Prema odluci koja se odnosi na legalizaciju bespravnih objekata, kvadratni metar u prvoj zoni košta tri eura, a ona obuhvata gradsko jezgro. U drugoj je cijena dva eura i obuhvata DUP Boan. Vlasnici objekata izgrađenih na seoskom području, trećoj zoni, neće plaćati naknadu za komunalno opremanje”, objasnio je Radanović.

Legalizacija

Uz te tarife, kaže on, vlasnici će plaćati dodatnih od 2,5 do pet odsto, u zavisnosti da li je objekat namijenjen za stanovanje ili drugu namjenu. Tako će, na primjer, legalizacija objekta za stanovanje od 100 kvadrata u prvoj zoni koštati 307,5 eura. Uvećanje od pet odsto je predviđeno za nestambene objekte, čiji vlasnik će za istu kvadraturu platiti 315 eura.

“Postoji mogućnost plaćanja cjelokupnog iznosa odjednom ili u ratama. Za plaćanje odjednom iznos je fiksni, ne uvećava se, a kod uplata na rate uvećava 20 odsto. Rok otplate za prve je 240 mjeseci, a za druge upola kraće”, kazao je Radanović.

Za plaćanja naknade na rate ugovara se redovna i zatezna kamata, kao i sredstva obezbjeđenja plaćanje, odnosno hipoteka. Predmet hipoteke može biti i objekat za koji se obračunava naknada. U slučaju da vlasnik naknadu ne plaća duže od tri mjeseca, moraće tada da otplati cjelokupni dug, pa će opština aktivirati sva sredstva obezbjeđenja.

Opština će, najavio je Radanović, za građane koji su nelegalnom gradnjom uzurpirali državno zemljište naknadno odrediti visinu naknade i način plaćanja.

Buduća gradnja

Naknada za komunalno opremanje zemljišta za buduće objekte, koja je predviđena drugom odlukom, istog je iznosa za obje zone. Računica pokazuje da će za kuću od 100 kvadrata u prvoj zoni iznositi 300 eura. Ukoliko naknadu plati odjednom, investitor dobija popust 15 odsto.

“Kada je u pitanju plaćanje na rate, period otplate zavisi od površine objekta. Rok otplate za porodične stambene zgrade do 200 kvadrata je deset godina, za objekte do 500 kvadrata pet, a za one veće površine tri godine”, navodi Radanović.

Umanjenje naknade

Odlukom je predviđeno da se za pojedine kategorije objekata naknada umanjuje.

“Iznos naknade za samostalnu garažu ili u sklopu objekta biće smanjena za 80 odsto, a za otvoreni prostor na parceli koji je projektovan za obavljanje djelatnosti 50 odsto. Tu spadaju i objekti na kojima su ugrađeni solarni paneli, tako da za 100 eura po kvadratu ugrađenog solarnog panela obračunata naknada će biti smanjena najviše do 50 odsto”, kazao je Radanović.

Ukoliko se gradi odnosno rekonstruiše objekat do 200 kvadrata, a nema potrebe za dodatnim komunalnim opremanjem lokacije, investitor plaća 50 odsto utvrđene naknade.

“Naknada za komunalno opremanje se ne plaća za sve buduće objekte koje gradi opština ili neko javno preduzeće, kao ni za one izgrađene na opštinskom zemljištu u biznis zoni. Isto važi za vjerske objekte, primarne ugostiteljske, poljoprivredno-proizvodne, te one koji su projektovani za skladištenje ili proizvodnju”, kazao je Radanović.

Pobjeda

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com