Oskrnavljena pravoslavna crkva u Hrvatskoj - Volim Podgoricu

Oskrnavljena pravoslavna crkva u Hrvatskoj

Saborni hram svetog oca Nikolaja Mirlikijskog u Karlovcu osmi put je oskrnavljen prošle noći u posljednjih 10 godina, od kada je crkva obnovljena.

Karlovačku policiju su o skrnavljenju hrama obavijestili sveštenici, nakon čega je izvršen uviđaj.

Otac Darko Dugonjić, starešina hrama, rekao je Hini prije uviđaja da su bočna vrata crkve provaljena, kao i da su isprevrtane stolice.

Eparh Gornjokarlovačke eparhije Gerasim, koji je tu u subotu služio liturgiju povodom praznika svetog Jovana Krstitelja, rekao je Hini da Srpska pravoslavna crkva u Karlovcu obrede obavlja već 230 godina.

“Ovo je osmo ovakvo skrnavljenje, otkako je hram prije 10 godina obnovljen”, rekao je vladika Gerasim.

On je napomenuo da policija do sada ni u jednom slučaju provala, razbacivanja stvari i razbijanja, te ispisivanja grafita, nije otkrila počinioce.

Gerasim smatra da ove provale nemaju neke nacionalističke motive, već da su podstaknute sitnim koristoljubljem, “kao da se u crkvi drži novac, zlato i srebro, pa će se obogatiti, a nije tako”.

“Siromaštvo je veliko, ljudi se snalaze, a bolje bi bilo da mi dođu i traže novac, jer ovako samo naprave štetu, a svako ko to radi može i pošteno nešto da odradi za novac, na primjer da nešto počisti”, rekao je vladika Gerasim.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com