Home / NOVOSTI / Oskrnavljena pravoslavna crkva u Hrvatskoj

Oskrnavljena pravoslavna crkva u Hrvatskoj

Saborni hram svetog oca Nikolaja Mirlikijskog u Karlovcu osmi put je oskrnavljen prošle noći u posljednjih 10 godina, od kada je crkva obnovljena.

Karlovačku policiju su o skrnavljenju hrama obavijestili sveštenici, nakon čega je izvršen uviđaj.

Otac Darko Dugonjić, starešina hrama, rekao je Hini prije uviđaja da su bočna vrata crkve provaljena, kao i da su isprevrtane stolice.

Eparh Gornjokarlovačke eparhije Gerasim, koji je tu u subotu služio liturgiju povodom praznika svetog Jovana Krstitelja, rekao je Hini da Srpska pravoslavna crkva u Karlovcu obrede obavlja već 230 godina.

“Ovo je osmo ovakvo skrnavljenje, otkako je hram prije 10 godina obnovljen”, rekao je vladika Gerasim.

On je napomenuo da policija do sada ni u jednom slučaju provala, razbacivanja stvari i razbijanja, te ispisivanja grafita, nije otkrila počinioce.

Gerasim smatra da ove provale nemaju neke nacionalističke motive, već da su podstaknute sitnim koristoljubljem, “kao da se u crkvi drži novac, zlato i srebro, pa će se obogatiti, a nije tako”.

“Siromaštvo je veliko, ljudi se snalaze, a bolje bi bilo da mi dođu i traže novac, jer ovako samo naprave štetu, a svako ko to radi može i pošteno nešto da odradi za novac, na primjer da nešto počisti”, rekao je vladika Gerasim.

Check Also

ZAVRŠENO SUĐENJE ALBANSKOM DRŽAVLJANINU ZA KRIVIČNO DJELO PREPRODAJA DROGE

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *