PLANIRATE PUT? Jovanjdan je najbolji za to! - Volim Podgoricu

PLANIRATE PUT? Jovanjdan je najbolji za to!

Praznik Sveti Jovan kog 20. januara slavi Pravoslavna crkva, posvećen je Isusovom rođaku, poznatom kao Jovan Preteča.

Jovan se zove Krstitelj, jer je, po vjerskom učenju, krstio Isusa Hrista, a Preteča zato što je najavljivao Hristov dolazak. Ovaj praznik slavi se više puta u godini: 7. jula – Ivanjdan – rođenje Svetog Jovana, 11. septembra – Usekovanje glave i 6. oktobra kada se obilježava svetiteljevo začeće.

Na današnji dan je, vjeruje se, Sveti Jovan krstio Isusa u rijeci Jordan. Jovan se smatra zaštitnikom pjevača, muzičara, krojača, kožara, krznara, vunara, remenara, gostioničara, nožara, brusača, zatvorenika, osuđenih na smrt, uzgajivača ptica, oboljelih od epilepsije, krštenika, Malte, Jordana i velikog broja gradova širom svijeta.

Narodni običaji kažu da danas žene nikako ne treba da diraju pletivo, makaze niti igle da im miševi ne bi grizli veš.

S druge strane, danas je idealan dan za polazak na put, ukoliko ste ga planirali, jer ćete imati zaštitu ovog sveca. U narodu postoji običaj da se ljudi na ovaj dan bratime i kume, jer se Jovan smatra uzorom karaktera i poštenja. Na današnji dan se ne jede se i ne pije ništa što je crveno, jer boja simbolizuje nevino prolivenu svetiteljevu krv.

Sveti Jovan Bogoslov je, prema predanju, umro kada mu je bilo više od 100 godina. Do tada je mnoge preobratio u hrišćanstvo, a njegova glavna parola: „Volite jedan drugog“ postala je jedno od glavnih načela hrišćanstva koje se sačuvalo do današnjih dana.

Svima koji proslavljate Svetog Jovana, čestitamo krsnu slavu!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com