PODGORICA: Evo kako će se ubuduće građani lakše parkirati - Volim Podgoricu

PODGORICA: Evo kako će se ubuduće građani lakše parkirati   

Preduzeće Parking servis uskoro će ugraditi senzore ispod asfalta koji će registrovati slobodna parking mjesta na uličnim parkiralištima u ulicama Novaka Miloševa i Miljana Vukova u centru, piše Pobjeda.

U pitanju je pilot projekat koji se sprovodi uz pomoć Crnogorskog Telekoma, zahvaljujući kojem će korisnici putem info led tabli, koje će biti postavljene u centru, i aplikacije na sajtu Parking servisa, biti obaviješteni o slobodnim parking mjestima na ovim lokacijama.

U garaži u Ulici arhitekte Milana Popovića, Preko Morače, gdje je instalirana stanica za naplatu, građani će ubrzo na aparatu plaćati usluge parkinga, a iz ovog preduzeća najavljuju i širenje mreže prodaje karata.

Savremeni standardi

Direktor Parking servisa Nusret Canović kaže da će ugradnja senzora u centru grada početi čim im vremenske prilike to dozvole.

“Nadam se da ćemo vrlo brzo pustiti u upotrebu taj sistem, koji je početak projekta “Podgorica smart siti”,  kaže Canović i dodaje da će, zavisno od rezultata ovog projekta, nastojati da nastave sa širenjem mreže i u ostalim djelovima grada.

Navodeći da je u pitanju projekat koji se prvi put realizuje u Crnoj Gori, direktor Parkinga naglašava da ovako savremene tehnologije senzora ispod asfalta, koji neće biti vidljivi, nema u regionu.

“Radi se o senzorima koji će biti instalirani na našim parkinzima ispod asfalta, a putem aplikacije i ekrana koji će za sada biti postavljeni u centru grada obavještavati i usmjeravati građane ka slobodnim parking mjestima”,  objašnjava Canović.

Korisnici će, uz pomoć novih naplatnih stanica, sami moći da plate parking u zatvorenim garažama.

Naplata i kartice

Navodeći da je jedna takva stanica već instalirana u garaži u Ulici arhitekte Milana Popovića, koja će ubrzo funkcionisati, direktor Parking servisa objašnjava da ona omogućava potpuno automatizovan propust i naplatu parkinga.

“Prilikom ulaska u garažu korisnik uzme karticu, a prilikom izlaska ubaci novac u aparat”,  pojašnjava Canović, uz napomenu da nije moguće plaćanje karticom, nego samo kešom.

Iako najveći broj građana parking plaća porukom, postoji i mogućnost kupovine karte i plaćanje na bankomatu. Navodeći da ima dosta onih koji ne znaju da na uličnim parkinzima usluge mogu platiti kartom, koja se može kupiti u svim objektima, kućicama i garažama Parking servisa, na 17 lokacija u gradu, direktor ovog preduzeća ističe da će dodatno širiti mrežu prodaje.

“Širimo mrežu prodaje karata za još pedesetak novih mjesta. Proširićemo i mrežu bankomata na uličnim parkinzima, prvenstveno na onim lokacijama koje posjećuju turisti, jer je za nj ih to najlakši način plaćanja”,  navodi Canović.

Kartica, ističe on, nema rok trajanja i korisnici ih mogu kupiti koliko hoće.

“Po potrebi, na njoj obilježite godinu, mjesec, dan, sat i stavite ispod šoferšajbne. Možete ispuniti onoliko kartica koliko časova želite da koristite usluge parkinga”, objašnjava direktor Parkinga.

Navodeći daje u toku testiranje novog sajta Parking servisa, Canović kao prednost ističe mogućnost elektronskog podnošenja zahtjeva korisnika za kupovinu mjesečne pretplate.

Kako dodaje, osobe sa invaliditetom, za koje je parking inače besplatan, moći će putem aplikacije na sajtu da se informišu gdje se tačno nalaze mjesta koja su za njih obilježena.

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com