U Podgorici 27 postupaka za ograničenje roditeljskog prava - Volim Podgoricu

U Podgorici 27 postupaka za ograničenje roditeljskog prava

Centar za socijalni rad za Podgoricu, Golubovce i Tuzi je u posljednjih pet godina pokrenuo 27 postupaka pred Osnovnim sudom za ograničenje ili lišenje roditeljskog prava, saopšteno je danas iz te ustanove.

U Centru objašnjavaju da, kada prime prijavu o zanemarivanju djeteta, voditelj slučaja preduzme mjere socijalne i dječje zaštite, pravi procjenu rizika, snaga i odgovarajućih mjera koje će biti dalje preduzete i plan usluga kojim su obuhvaćene dalje aktivnosti na slučaju.

U planu, kazali su, učestvuju i drugi stručni radnici – socijalni radnik, psiholog, pedagog, pravnik, kao i korisnik, članovi porodice, predstavnici relevantnih institucija ili druga osobe od značaja za korisnika.

“Cilj socijalne i dječje zaštite jeste očuvana i funkcionalna biološka porodica. Ukoliko porodica zapadne u određenu krizu funkcionisanja, nastoji se da se pruže porodici sve dostupne mjere i servisi kako bi opstala, ojačala i prevazišla krizu u koj se nalazi”, navode u Centru za socijalni rad.

Kako dodaju, ukoliko roditelji grubo zanemaruju roditeljske dužnosti i obaveze i dijete je zanemareno i izloženo opasnosti daljim boravkom u porodici, u zavisnosti od situacije i ukoliko je to u najboljem interesu djeteta, kako bi mu se obezbijedila adekvatna zaštita i bezbjednost, Centar pokreće pred Osnovnim sudom postupak za ograničenje ili lišenje roditeljskog prava ili uz saglasnost roditelja izmješta dijete iz porodice.

“Nekada nije u interesu djeteta da se pokreće postupak za ograničenje ili lišenje roditeljskog prava pred Sudom, već je dovoljna saglasnost roditelja za izmiještanje iz porodice, a to su situacije, kada su roditelji oboljeli, fizički ili psihički, ukoliko nisu sposobni i podobni da djetetu pruže odgovarajuću brigu i sami su svjesni toga. Roditelji se ne lišavaju kontakta sa djetetom, koji je neophodan za dalji razvoj djeteta, osim u situaciji kada je procijenjeno da to nije u djetetovom interesu”, kažu u Centru.

Istakli su da, ukoliko su djeca ugrožena na način da je u njihovom najboljem interesu izmiještanje iz porodice, najprije se traže hraniteljske porodice koje su procijenjene kao adekvatne, kako bi djeca imala sigurnost i toplinu porodičnog doma.

“Ukoliko nema hraniteljskih porodica koje bi zadovoljile potrebe djeteta, onda se djeca privremeno izmještaju u institucije, tipa JU Dječji dom Mladost”, zaključuje se u saopštenju.

U toku 2017. godine, od strane Centra za socijalni rad za Podgoricu, Golubovce i Tuzi, 45-oro djece je smješteno u hraniteljske porodice, a šestoro u Dječji dom u Bijeloj.

Izvor: 

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com