Home / PG INFO / Aktuelno / ČUDO U DINOŠI: Murva iz koje izvire voda! (VIDEO)

ČUDO U DINOŠI: Murva iz koje izvire voda! (VIDEO)

U mjestu Dinoša, na oko pet kilometara od Podgorice nalazi se neobično drvo iz kojeg izvire voda.

Foto: Emir Hakramaj

Mada još nije zapisana nijedna legenda vezana za ovu neuobičajenu pojavu, mještani ovo čudo prirode nazivaju darom od Boga i poklonom majke prirode.

Foto: Emir Hakramaj

Ipak, sa stručne strane gledano, u pitanju je prirodni fenomen, ali dosta rijedak. Naime, drvo koje mnogima zaokuplja pažnju je zapravo murva čiji se korijenski sistem u ovom slučaju nalazi na sezonskom frontu vodoizvorišta.

U korijenu murve, koja je iz porodice dudova, nalazi se izvor koji se probio i stablo zapravo služi kao “cijev” za preliv vode.

Sve nastaje usljed velikih količina padavina, tačnije u proljećnim i jesenjim mjesecima, a ljeti dolazi do smanjenja vode ili do potpunog nestanka.

 Zbog starosti same murve, prošupljenosti njenih korijena i samog stabla dolazi do ovog fenomena.

Ovo se naravno dešava samo prilikom dugotrajnijih pojava jačih podzemnih voda koje izlaze na površinu tokom trajanja duže kišne sezone pod pritiskom.

Stručnjaci pojašnjavaju da ovaj prirodni fenomen traje preko 150 godina.

Brojni Podgoričani zapravo i ne znaju da ovaj rijedak fenomen postoji u okolini njihovog grada. S obzirom da se bliži Svjetski dan voda, koji se obilježava 22. marta, ovo je ujedno i apel da zaštitimo sva naša prirodna izvorišta i ljepote po kojima je naša država odavno priznata i poznata.

 

Izvor: CdM

loading...

One comment

  1. Sad ce da iskoci Zecki ViLJenJak!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com