Inspektor novčano kažnjen zbog nepoštovanja procedure - Volim Podgoricu

Inspektor novčano kažnjen zbog nepoštovanja procedure

Inspektor u Odsjeku za suzbijanje privrednog kriminaliteta Simo Lukačević kažnjen je novčano sa 20 odsto na platu dva mjeseca, jer nije poštovao proceduru prilikom primopredaje dokumenata, koji su 17. decembra 2016. godine zaplijenjeni u kući podgoričkog biznismena Veselina Mujovića.

 

Ovo je odluka Unutrašnje kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova na koju Lukačević ima pravo žalbe.

Lukačević se teretio da je počinio težu povredu službene dužnosti Zakona o državnim službenicima i namještenicima.

Ministarstvo unutrašnjih poslova utvrdilo je da je “Lukačevič odgovoran jer je kao dežurni inspektor nemarno obavljao službene obaveze 17. februara 2016. prilikom preuzimanja privremeno oduzetih predmeta od Radovana Radinovića i Zorana Tomovića, koji su pronađeni u kući Mujovića”.

Dokumenta su bila zapakovana, ali Lukačević, prema ocjeni Unutrašnje kontrole, nije preduzeo bilo koju radnju kojom bi se utvrdilo tačno stanje predmeta koje je preuzeo.

U rješenju MUP-a se navodi da Lukačević nije uporedio sadržinu prebrojanih predmeta sa potvrdom o onim koji su privremeno oduzeti, pa je kasnije utvrđeno da nedostaje 13 pisama sa potpisom Veselina Mujovića i dva zahtjeva Višeg državnog tužilaštva, pa se nije moglo utvrditi da li je zaplijenjeni materijal i predat.

Iz MUP-a je Pobjedi ranije saopšteno da je Unutrašnja kontrola provjeravala slučaj volšebnog nestanka pisama i dokumenata iz Uprave policije, te i da su svi policajci koji su došli u “dodir sa dokazima bili podvrgnuti poligrafskom ispitivanju.

Dokazi nestali u istoimenoj aferi pronađeni su 28. marta 2016. u gepeku automobila koji koristi krim tehnika Centra bezbjednosti Podgorica na parkingu ispred policijske zgrade. Upravo zbog nestanka tih spisa dio Uprave policije bio je pod lupom javnosti.

Iza brave su završili šef Odjela za borbu protiv organizovanog kriminala Dalibor Medojević i jedan od inspektora Nikola Terzić, ali Viši sud nije usvojio zahtjev Tužilaštva da se osumnjičenima odredi pritvor, već su nakon saslušanja pušteni da se brane sa slobode. Specijalno tužilaštvo je protiv njih pokrenulo istragu, ali još je nije okončalo.

Materijal koji je oduzet iz kuće Mujovića prenoćio je u kancelariji Odsjeka za privredni kriminal, a sjutradan je proslijeđen Nikoli Terziću i potom na ruke Daliboru Medojeviću. Kesa sa potencijalnim dokazima, koja je proslijeđena Medojeviću, nije bila zapečaćena, kako to nalaže procedura i nakon uvida u spise i evidenciju oduzetih predmeta upravo je on otkrio da nedostaju pisma i dva dokumenta.

Radonjić: Utvrdiće se da je moj klijent učinio sve što je bio dužan

Advokat Ranko Radonjić, koji zastupa Lukačevića, najavio je da će podnijeti žalbu na rješenje MUP-a i da je siguran da će se utvrditi da je njegov klijent preduzeo sve što je bio dužan.

“Radi pravilnog i objektivnog informisanja javnosti u vezi sa učešćem mog branjenika Sima Lukačevića kada je u pitanju nestanak 13 pisama i određenih akata Višeg tužilaštva, naglašavam da mu se ne stavlja na teret da je na bilo koji način učlestvovao u tome, već da je navodno nemarno vršio službene dužnosti prilikom preuzimanja privremeno oduzetih predmeta, od kolege koji je učestvovao u pretresu jedne od kuća Mujovića i nije izvršio uvid u sadržinu predmeta i uporedio sa onima koji su nevedeni u potvrdi”,  kazao je Radonjić.

On je istakao da će, nakon što izjave žalbu na prvostepeno rješenje, biti utvrđeno daje Lukačević preduzeo sve.

Advokat Radonjić je naglasio da je na papirnim kesama u kojima su bili oduzeti predmeti pisalo “dokazni materijal ne otvarati” i ne postoji bilo kakav akt, uputstvo, odredba ili pravilnik koji izričito propisuje na koji način je potrebno da se obavlja primopredaja takve dokumentacije Lukačevićeva obaveza je, prema riječima advokata, bila da od jednog kolege te kese preda drugom kolegi, što je on i učinio.

(Pobjeda)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com