Zbog čega su dame u crnogorskim benovima rijetkost - Volim Podgoricu

Zbog čega su dame u crnogorskim benovima rijetkost

Još od sticanja nezavisnosti, crnogorska muzička scena žanrovski je šarolika ali je dominantno orijentisana ka muškim bendovima, dok su pjevačice ili muzičarke uglavnom “prigrlile” solo karijeru. Od 2004. godine i ženskog benda Negre, koji su činle Jelena Kažanegra, Nina Žižić i Milena Vučić-Burovac i nakratko osvježile domaću scenu, Crna Gora nije imala ženski bend.

Trenutno, možemo se pohvaliti sa 20-ak bendova koji stvaraju autorsku muziku i imaju ženske vokale: Svetlana Kalezić-Radonjić je vokal podgoričkog Jesenjina, nedavno joj se pridružila i mlađanaMilena JankovićTina Džankić na istom je zadatku u bendu Crveno i crno, pjevačica barskog Grimma je Ivana Janković, violinistkinja Akademie iz istog grada je Dina Desančić. Vrijedne pomena su i dame nikšičkog benda East Elysium vokal Vesna Anastasia Božović, flautistkinja Sonja Vojvodić i prateći vokal Ana Lopušina.

KALEZIĆ-RADONJIĆ: BORBA PROTIV OBEZVREĐUJUĆEG STAVA

Komentarišući pomenuti disbalans, Svetlana Kalezić-Radonjić, simbol Jesenjina, Vikend novinama poručuje da nije riječ o zabrinjavajućoj činjenici tim prije što imamo velik broj sjajnih ženskih vokala, koji su se iz raznovrsnih razloga odlučili za solo karijere, u kojima je lakše doći do dobitne kombincije. Od aktivnosti dama, upozorava naša sagovornica, problematičnije je to u kojoj mjeri društvo prihvata njihov angažman kao estetski validan.

“Što je više članova benda teže je organizovati probe, uklopiti nastupe, uskladiti karaktere, obuzdati naravi, te je stoga teže i doći do dobitne kombinacije koja će trajati. Što se, generalno gledano, tiče deficita dama u umjetnostima, rekla bih da je gora situacija u književnosti pogledajte antologijske izbore poezije u Crnoj Gori i vidjećete da ženskih imena gotovo i nema. Dakle, nije riječ o tome koliko su dame aktivne, već u kolikoj mjeri društvo prihvata njihov angažman kao estetski validan. Na našim prostorima se, nažalost, i dalje smatra da je ženi primjerenija varjača od pera ili mikrofona. Protiv tako obezvređujućeg stava i svođenja žene na samo jednu njenu dimenziju treba se žestoko boriti. Ne velikim, pompeznim riječima, već ličnim primjerom”, cijeni Svetlana.

Dugogodišnja pjevačica benda Jesenjin

Jesenjin je lijep primjer da grupa može funkcionisati na odličan način uprkos različitim primarnim profesijama članova, uz neizostavne porodične obaveze i prioritete.

“Neophodno je, prije svega, da se članovi ‘pronađu’ i u ljudskom i u muzičkom smislu. Mogu svi biti izuzetne ličnosti, ali ako nema muzičkog kvaliteta, bend neće daleko odmaći i obratno mogu biti vanserijski muzičari, ali ako im svaki susret bude povod za odmjeravanje sujeta onda je takav bend opterećenje, a ne radost. Izazov predstavlja i kolektivno njegovanje osobine koja na području Balkana ima status endemske vrste odmjerenosti”, primjećuje Svetlana.

■ DŽANKIĆ: SVE SE SVODI NA NOVAC

S druge strane, svirke benda Crveno i crno nezamislive su bez Tine. Energična pjevačica za VN tvrdi da nikada nije vodila računa o tome da je bend muška stvar, a sva priča u vezi sa tri pravca (pop, malo roka i narodna muzika) i pomenutim disbalansom staje u jednu rečenicu.

Tina Džankić vokal je benda Crveno i Crno

“Ima kvaliteta, ali se sve svodi na jedno, novac. Trčimo da zaradimo, nemamo vremena za nešto kvalitetnije i vrtimo se ukrug. Bend Crveno i crno pokušava da napravi nešto drugačije, malo modernije, možda i po pitanju čuvenog tezgarenja i po pitanju autorskog rada, kog je malo. Malo ga je jer nećemo da snimamo ‘svašta’. Uvijek mi je bend bio najmilija opcija, gdje najbolje funkcionišem i vidim sebe”, ističe ona.

Kada je u pitanju raspodjela na muško-ženske poslove i tome čija je glavna riječ, Tina objašnjava da bend ne priznaje takav način funkcionisanja.

“Jesam dama u bendu, ali nisam prva (smijeh). Odgovorna sam za sve, ali to su i ostali članovi, jer smo tim. Nema tu mnogo podjela. Imamo ‘poglavice’ za neke stvari, što je normalno. Tu su da povedu, a ostali da se potrude da sve zvuči i izgleda kako treba”, dodaje pjevčica.

■ PARA VRTI GDJE BURGIJA NEĆE

Solo karijera omogućava izvođaču da većinski dio kolača zvanog honorar završi u njegovom novčaniku, dok u bendu sve ide na ravne časti. Tina je okušala i jednu i drugu stranu – može li se u Crnoj Gori živjeti od rada u bendu, ‘tezgarenja…?

“Definitivno kao solo izvođač možeš zaraditi više, time i finansirati neke stvari ili živjeti malo bolje. Ako posmatram iz našeg ugla, na osnovu truda koji ulažemo, a to se vidi i po tome koliko radimo i da nas publika voli, može da se živi i zaradi. Mislim da se moraš izdvojiti iz mase i biti prepoznatljiv. Izdavanje albuma zavisi od milion faktora, a prvenstveno novca. Para vrti gdje burgija neće. Ako ne ‘tezgariš, nemaš odakle da uložiš u pjesmu/album. Svi radimo svadbe i veselja jer svirki na velikim binama ima veoma malo. Tako da se na koncu sve svodi na zaradu”, iskrena je pjevačica benda Crveno i crno.

Jesenjin je rijedak primjer benda koji ni po koju cijenu ne odustaje od ženskog vokala. Zbog porodičnih obaveza, Kalezić-Radonjić izvijesno vrijeme provela je van studija, a pojačanje je stiglo u vidu mlade Milene, čime je potvrđeno da je riječ o jednom od najotvorenijih bendova, koji ukazuje povjerenje i novim snagama, koje često ističu da veoma teško dolaze do “dva minuta” na sceni.

“Ta nam je osobina donosila i uspone i padove, ali od nje nismo odustali. Ne bih rekla da je danas, u vrijeme ‘instant popularnosti’, ikakav problem doći do ‘svoja dva minuta’. Problem je kako ostvariti kontinuitet vrijedan pažnje. Međutim, ni trajanje ne smije da bude cilj po sebi, već samo posljedica predanog bavljenja nečim čiji su motivi autentični u srži svega treba da bude želja za stvaranjem, a ne želja za fotografisanjem”, Svetlanin je savjet.

Motiv okupljanja nije pol već poklapanje energija

Osnivanje ženskog benda u Crnoj Gori trenutno je miljama daleko. Kalezić-Radonjić vjeruje da tek predstoji oslobađanje ženskih potencijala u njihovom punom sjaju i ne isključuje mogućnost da jednog dana bude dio ženske postave.

“Ipak, ne mislim da bi bio dobar bend čiji bi osnovni motiv okupljanja bio pol. Ako bi to, kojim slučajem, bio sticaj okolnosti i posljedica nevjerovatnog poklapanja energija pristala bih sa velikim zadovoljstvom da i sa njima povremeno nastupam. U svim segmentima života treba se okružiti ljudima koji donose svjetlost. Jesenjin to i jeste”, nema dilemu prva dama Jesenjina.

U Hrvatskoj se mnogi bendovi mogu pohvaliti damama, Srbija, između ostalog, i Frajlama. Smatra li vokal benda Crveno i Crno da nas čeka vrijeme nekih crnogorskih Frajli?

“Hrvatska i Srbija daleko su ispred nas po pitanju muzike. Kod nas je umrla posljednja Virdžina, pa ćemo na neke crnogorske Frajle sačekati. A ako su Frajle ono čemu treba da težimo onda mrka kapa. I ovako smo pogubljeni. Dovoljno je da budemo normalni, pošteni i puni ljubavi, onda će nam se vraćati lijepe stvari. Univerzum pamti i čuje”, poentira Tina.

HRVATSKA

Liderka Remi predvodi ekipu

U Hrvatskoj su dame prisutne u brojnim bendovima. U Elementalu je neprikosnovena Mirela Priselac Remi, prva dama Pavela je Antonia Matković Šerić, Detour se oslanja na vokal Gine Damjanović… Hrvatski bend Žen čine tri dame.

SRBIJA

Frajle, Bebe, Cvetković…

Novosadske The Frajle čine najpopularniji srbijanski ženski sastav. S druge strane, zaštitini znak Nevernih beba su Jelena Pudar i Tijana Sretković, predvodnik EPlaya je Maja Cvetković. Romana Slačala dio je Artan Lilija, Ana-Marija Cupin i Milena Milutinović veći su dio Repetitora, Una Gašić “gazduje” bendom Bitipatibi.

Ili si podređena ili si žena, majka, kraljica

Česti su primjeri da pjevačice zbog majčinstva “dignu ruke” od muzike iz objektivnih razloga, naročito jer aktivni bendovi svirke počinju u trenutku kada mališani kreću na spavanje.

“‘Dizala sam ruke’ od pjevanja i muzike i bez majčinstva (smijeh). Ponovo se aktivirala kada je mlađa kćerka imala pet mjeseci, takoda tu više nije bilo priče o odustajanju, nego o početku i borbi. Možeš biti u podređenom položaju samo ako to dopustiš. Ovako si žena, majka, kraljica”, s osmijehom će Tina.

Posljednji spot Jesenjina “Ona te ne voli” najavio je Svetlanin povratak nakon kraće pauze. Da li je odustajanje bilo opcija?

“Moram priznati da nisam razmišljala o tome. U svim drugim aspektima, izuzev u porodičnom, figuriram kao izraziti individualac, te mi prija ovaj vid ‘pripadanja’ grupi zato što je zasnovan na iskrenom prijateljstvu, dubokom razumijevanju i ogromnoj ljubavi prema, za ove prostore, atipičnoj vrsti muzike. Inače, muzika je bila ljubav od koje sam nekoliko puta odustajala, ali ona nije odustala od mene izgleda da nam se neke prilike daju iznova zato što su u dubokom saglasju sa suštinom našeg bića i preporađaju nas. Treba ih prepoznati i iskoristiti”, zaključuje Svetlana.

(Vikend Novosti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com