Đukanović ponovo “brani državu” pred izbore: Kopanjem rovova okuplja birače - Volim Podgoricu

Đukanović ponovo “brani državu” pred izbore: Kopanjem rovova okuplja birače

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović  je svoje političko djelovanje uvijek vezivao za retoriku održavanja podjela, a njegove izjave o ugroženosti državnosti govore da Crna Gora nije građansko društvo, smatraju u civilnom sektoru.

Tokom predizbornih posjeta Ulcinju i Beranama, Đukanović je  poručio da   11 godina nakon obnove nezavisnosti politička konkurencija DPS-a otvoreno prijeti da će,   ukoliko  im se pruži prilika, poništiti  odluku o nezavisnosti i o članstvu u NATO. Koordinator Centra za građansko obrazovanje (CGO) Damir Nikočević podsjeća da je Đukanović  svoje političko djelovanje uvijek vezivao za retoriku održavanja podjela, navodeći da je takva retorika njegovo omiljeno političko sredstvo.

“Upravo na podjelama i stalnim stvarnim ili izmišljenim neprijateljima on najbolje funkcioniše, a stigmatizacijom političkih protivnika sebe podiže pokušavajući da se prikaže zaštitnikom države uz nipodoštavanje i onih koji su se borili za državu Crnu Gori duže od njega, ali im je neoprostivo što nisu saglasni sa njegovom politikom”, tvrdi Nikočević.

Đukanović je opoziciju optuživao za djelovanje protiv države i tokom kampanje za lokalne izbore na Cetinju, u Mojkovcu, Petnjici i Tuzima, ali i tokom kampanje u Herceg Novom. On je tada tvrdio da  opozicija “stavlja mine u crnogorske temelje”, pozivajući birače da ne dozvole “novu izdaju Crne Gore”.

Ističući da takve izjave ne priliče lideru najjače partije u državi, direktor Centra za političku edukaciju Dragiša Janjušević smatra da Crna Gora nije demokratsko već zarobljeno društvo. On tvrdi da u Crnoj Gori “nema univerziteta, akademije nauka, asocijacije studenata ili  udruženja književnika koji treba da stvore kritičku misao”.  U državi, smatra on,  sa najznačajnijih adresa nema kritike Đukanovićevih teških optužbi.

“Da postoje nezavisni profesori i intelektualci, oni bi sigurno dali mišljenje na takve stavove koji zaista ni u jednoj demokratiji ne bi mogli da se uporno ponavljaju sa takve adrese. Ti stavovi bi bili  karikirani do nivoa apsurda”, kazao je Janjušević, dok Nikočević smatra da radikalnom retorikom  Đukanović nastavlja da ubira političke poene kod dijela čvrstog biračkog tijela.

“Nesumnjivo je da ova retorika iskopanih rovova nije primjerena razvijenim demokratijama,  ona ne može doprinijeti relaksiranju tenzija na političkoj sceni, što se reflektuje i na cijelo društvo”, upozorio  je Nikočević.

Zloupotreba moći trajaće dok Đukanović bude predvodio DP

Nikočević navodi da nije ni prvi ni posljednji put da se Đukanović koristi teškim optužbama  u susret seriji izbora od kojih su najznačajniji predsjednički izbori i lokalni izbori u Podgorici. “Imajući u vidu da onaj ko ima najviše moći u društvu nosi i najveću odgovornost, možemo zaključiti da Đukanović zloupotrebljava svoju poziciju moći i neodgovorno podgrijava tenzije zarad dnevno-političkih poena”, rekao je on.

Janjušević dodaje da  će priča o ugroženosti države da traje dok Đukanović bude predsjednik DPS-a i dok DPS bude u vlasti.

“Ta izjava je posljednja slamka spasa ovakve vlasti”, kaže Janjušević.

Vijesti

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com