GRUPA VLADIKA TRAŽI SABOR SPC: Crkva da zauze jedinstven stav o Kosovu i Metohiji - Volim Podgoricu

GRUPA VLADIKA TRAŽI SABOR SPC: Crkva da zauze jedinstven stav o Kosovu i Metohiji

Vladike Srpske pravoslavne crkve (SPC), njih šest,  zatražili su od Sinoda da zakaže Sabor, kako bi se SPC odredila i zauzela jedinstven stav o rješenju za Kosovo i Metohiju.

Prema navodima tog lista, episkopi su zahtjeve upućivali u poslednja dva mjeseca, ali Sinod ni jednom od vladika nije konkretno odgovorio.

“Zahtjev za održavanje Sabora nije direktno povezan sa potpisivanjem Apela za Kosovo i Metohiju, a na kojoj su svoj paraf stavile i pojedine vladike i svještenstvo.

Sabor je zatražen znatno ranije nego što je Apel sastavljen.

Prema riječima jednog od vladika koji nije imenovan, zahtjev za održavanje Sabora “nije ni za, ni protiv predsjednika Aleksandar Vučića, i bilo bi pogrešno da se to tako timači”.

“Održavanje Sabora je prirodan slijed, odgovoran odnos i odgovor na situaciju u kojoj se nalaze narod i država”, naveo je taj vladika i istakao da “kosovsko pitanje ulazi u svoju završnu fazu i neophodno je da se Crkva odredi prema događajima”.

“Crkva mora jedinstveno da kaže koja je to granica do koje idemo, da pruži saborski odgovor na poziv predsjednika za unutrašnji dijalog o kosovskom pitanju”, rekao je vladika.

Jedan od vladika koji nije zatražio Sabor, blizak je mišljenju onih koji jesu, jer ističe da je činjenica da dok nema jedinstvenog, saborskog stava, “vladike nastupaju po svojoj volji i savjesti”.

“Tako imamo i potpise na Apel, ali tako smo imali i istupanje mitropolita koje je izazvalo različite reakcije u javnosti, nepotrebne Crkvi. Crkvi nije potrebna politizacija”, kaže vladika čija je eparhija na prostoru Srbije.

BLic

2 komentara

  1. Can I just now say thats a relief to uncover somebody that really knows what theyre talking about online. You certainly learn how to bring a problem to light making it crucial. Lots more people need to read this and understand this side from the story. I cant believe youre less popular when you definitely possess the gift.

  2. An interesting discussion may be valued at comment. There’s no doubt that that you need to write much more about this topic, may well become a taboo subject but generally persons are insufficient to dicuss on such topics. To another. Cheers

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com