Početna » ŽIVOT + » Savjeti » OPREZ: Stres u saobraćaju je poguban za mentalno zdravlje

OPREZ: Stres u saobraćaju je poguban za mentalno zdravlje

Čekanje u saobraćajnoj gužvi ili redu može prouzrokovati više problema od obične nervoze do ozbiljnih mentalnih posljedica, pokazalo je istraživanje sprovedeno u Americi.

Istraživanje je sprovedeno među muškarcima i ženama od 25 do 74 godine. Svakodnevna nervoza zbog čekanja u saobraćajnoj gužvi može se akumulirati tokom vremena i izazvati probleme kasnije tokom života.

Istraživači koji su sproveli analizu smatraju da su zadržavanje prisebnosti i “hladna glava” u takvim situacijama jednako važni za zdravlje kao i zdrava ishrana ili vježbanje.

Koristeći podatke iz ankete naučnici su zaključili da su negativne posljedice zbog stresa u saobraćaju – svađanje s partnerima, sukobi na poslu, nervoza i promjene u ponašanju.

Istraživanje je pokazalo da problemi s mentalnim zdravljem nisu posljedica samo velikih događaja u životu, već i naizgled sitnih iskustava.

“Način na koji se suočavamo sa svakodnevnim emocijama djeluje na naše ukupno mentalno zdravlje”, prokomentarisala je rezultate istraživanja Sjuzan Čarls, profesorka psihologije i socijalnog ponašanja.

Check Also

Otklonjen kvar na željezničkoj pruzi, saobraćaj uspostavljen

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte ...

Od Podgorice do Kolašina do 5 eura u jednom pravcu

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *