Početna » ŽIVOT + » Savjeti » OPREZ: Stres u saobraćaju je poguban za mentalno zdravlje

OPREZ: Stres u saobraćaju je poguban za mentalno zdravlje

Čekanje u saobraćajnoj gužvi ili redu može prouzrokovati više problema od obične nervoze do ozbiljnih mentalnih posljedica, pokazalo je istraživanje sprovedeno u Americi.

Istraživanje je sprovedeno među muškarcima i ženama od 25 do 74 godine. Svakodnevna nervoza zbog čekanja u saobraćajnoj gužvi može se akumulirati tokom vremena i izazvati probleme kasnije tokom života.

Istraživači koji su sproveli analizu smatraju da su zadržavanje prisebnosti i “hladna glava” u takvim situacijama jednako važni za zdravlje kao i zdrava ishrana ili vježbanje.

Koristeći podatke iz ankete naučnici su zaključili da su negativne posljedice zbog stresa u saobraćaju – svađanje s partnerima, sukobi na poslu, nervoza i promjene u ponašanju.

Istraživanje je pokazalo da problemi s mentalnim zdravljem nisu posljedica samo velikih događaja u životu, već i naizgled sitnih iskustava.

“Način na koji se suočavamo sa svakodnevnim emocijama djeluje na naše ukupno mentalno zdravlje”, prokomentarisala je rezultate istraživanja Sjuzan Čarls, profesorka psihologije i socijalnog ponašanja.

Check Also

OBRUŠIO SE POTOPRNI ZID: Saobraćaj otežan

Na putnom pravcu Cetinje – Lovćen, u mjestu Presjeka danas je došlo do obrušavanja potpornog ...

SAOBRAĆAJ U PREKIDU: I dalje zatvoren granični prelaz Dobrakovo

Iako je bilo najavljeno da će saobraćaj biti uspostavljen poslijepodne, trenutno je to neizvjesno. Saobraćaj ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *