PSI NAPALI DJEVOJKU U CENTRU PODGORICE - Volim Podgoricu

PSI NAPALI DJEVOJKU U CENTRU PODGORICE

Čopor pasa, juče je u blizini Gradskog stadiona u Podgorici napao djevojku, koja je na sreću uspjela da se odbrani i sve je prošlo bez težih posljedica. Psi lutalice su i dalje česta pojava u Glavnom gradu, pa se osim u blizini stadiona, mogu vidjeti i u centru, u blizini Delte, Gintaša, autobuske i željezničke stanice. Nadležni poručuju da će, i pored njihovih velikih napora, ovaj problem teško biti rješen sve dok neodgovorni vlasnici pse ostavljaju na ulici. Tokom prošle godine građani su podnijeli 39 tužbi za naknadu nematerijalne štete zbog ujeda pasa.

Djevojka koju su juče napali psi, za CdM objašnjava kako se sve desilo.

“Rano sam krenula na posao, bilo je šest sati ujutru i na ulazu na Južnoj tribini gradskog stadiona sačekala su me dva psa. Režali su i nikako nisam uspjela da ih smirim. Pojurili su za mnom i uspjela sam da im pobjegnem”, kazala je CdM-u čitateljka.

Problem je prijavila Komunalnoj policiji, koji su joj rekli da će izaći na teren. Prema njenim riječima napušteni psi se mogu vidjeti oko stadiona te da često spavaju u hodnicima i ispred poslovnih prostora u njemu.

“Do sada nijesu bili agresivini. Spavali su u hodnicima i ispred poslovnih prostora. Sigurno su gladni jer su danima ovdje”, dodala je ona.

Iz Glavnog grada poručuju da je broj pasa lutalica na ulicama Podgorice teško utvrditi, a za ovaj problem krive neodgovorne vlasnike koji često ostavljaju i rasne pse.

“Sve je češća pojava da se prilikom redovnih obilazaka i po prijavama građana, na javnim površinama primjećuju napušteni rasni i vlasnički psi. Nažalost, ova pojava je upravo dokaz nesavjesnog odnosa pojedinaca, kao i puno puta potvrđenog mišljenja da je mali put od kućnog ljubimca do psa lutalice”, poručuju iz Glavnog grada.

Zbog pasa lutalica, građani često i tuže Opštinu. Nedavno je Viši sud donio odluku, da Čistoća i Glavni grad isplate 700 eura Podgoričaninu zbog ujeda psa lutalice.

“Tokom 2017. godine građani su podnijeli 39 tužbi za naknadu nematerijalne štete koja je nastala kao posljedica ujeda psa lutalice”, kazali su oni.

Sklonište – privremeni smještaj

Sklonište za napuštene i izgubljene kućne ljubimce nalazi se na Vrelima ribničkim, o njegovom funkcionisanju se stara ’’Čistoća’’ , a hvatanje i tretman pasa lutalica spada u osnovne djelatnosti ovog preduzeća.

“Poslove hvatanja i zbrinjavanja pasa sa javnih površina zaposleni obavljaju svakodnevno, a u Sklonište za napuštene kućne ljubimce smještaju se isključivo psi lutalice sa teritorije Podgorice i ne mogu se dovoditi vlasnički psi”, rekli su iz Glavnog grada.

Kako pojašnjavaju, hvatanje pasa obavlja se kako u sklopu redovnih obilazaka, tako i po prijavama građana, shodno raspoloživim smještajnim kapacitetima Skloništa.

Sklonište raspolaže sa 40 bokseva (30 otvorenog i 10 zatvorenog tipa) za smještaj između 55 i 60 napuštenih pasa.

“Sklonište predstavlja prostor za privremeni smještaj pasa odakle se, nakon sprovedenog medicinskog tretmana i propisanog roka od 15 dana, koji mora provesti u Skloništu, pas vraća na lokaciju sa koje je doveden (po principu ’uhvati-steriliši-pusti’ koji dovodi do smanjenja broja lutalica) ili biva udomljen”, napominju iz Glavnog grada.

Proširenje skloništa

Glavni grad radi na rješenju ovog problema, a u toku je proširenje skloništa koje će, kako navode, biti završeno do kraja februara.

“Radovi na izgradnji prve faze proširenja Skloništa za napuštene i izgubljene kućne ljubimce na Vrelima ribničkim – izgradnja 124 boks jedinice (za smještaj min 150 pasa), teku planiranom dinamikom. Ukupna vrijednost ostvarenih troškova za izgradnju i stavljanje u funkciju novih bokseva za smještaj pasa iznosi 219.282,05 eura”, kazali su iz Glavnog grada.

Ipak, napominju da ovaj problem i nakon proširenja Skloništa neće biti riješen sve dok je vlasnika koji ih ostavljaju.

“Takođe, moramo istaći da, i nakon proširenja Skloništa, problem pasa lutalica neće biti riješen na pravi način, dok god postoje neodgovorni vlasnici, a nažalost i pojedini neodgovorni udomitelji. Zato ne treba zanemariti činjenicu o potrebi odgovornog vlasništva, jer da nema neodgovornih vlasnika, ne bi bio ovoliki broj napuštenih pasa”, ponavljaju oni.

CdM

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com