Bogorodica Mlijekopitateljnica danas donosi zdravlje i sreću: Majke i žene, pomolite se ovako! - Volim Podgoricu

Bogorodica Mlijekopitateljnica danas donosi zdravlje i sreću: Majke i žene, pomolite se ovako!

Danas, 25. januara, pravoslavna crkva i vjernici proslavljaju veoma poseban praznik. Riječ je o danu posvećenom čudotvornoj ikoni Presvete Bogorodice Melkopitateljinici.

Mlekopitateljica je naziv za ikonu Presvete Bogorodice koju je Sveti Sava donio iz manastira Svetog Save Osvećenog kod Jerusalima i položio je u svoju isposnocu na Svetoj Gori.

Legenda kaže da se tako ispunilo proročanstvo Svetog Save Osvećenog, izrečeno 800 godina prije toga da će doći neki sveštenik Sava iz Srbije i da, kada se to desi, njemu treba predati ikonu i žezlo. I tako, kada je Sveti Sava posjetio manastir monasi su se sjetili proročanstva i ispunili želju svog osnivača.

 Na povratku iz Palestine Srbiju, Sveti Sava je najprije posjetio Svetu Goru Atonsku, svoj manastir Hilandar i monasima tamo poklonio ovu ikonu Bogorodice. Interesantno je da je Sveti Sava tom prilikom Mlekopitateljicu postavio sa desne strane Carskih dveri, na mjesto gdje uvijek stoji ikona Hrista Svedržitelja, a ne sa lijeve strane gdje je uobičajno mjesto za ikonu Bogorodice. Ipak, u čast sjećanja na ovaj događaj, i danas na Hilandaru ove dvije ikone stoje na zamenjenim mjestima.

 

Bogorodica Mlekopitateljnica je jedno od najljepših ostvarenja Vizantijske umjetnosti i ima i veliku umjetničku vrijednost. Još i više od toga, njega vrijednost je duhovna. Svetoj Ikoni Bogorodice Mlekopitateljnice mnogi pravoslavni hrišćani obraćaju se sa vjerom i molitvomi preko nje dobijaju blagodatnu pomoć za spasenje.

Kopija ove svete ikone danas se mogu naći širom svijeta. Njima se mole djevojke za zdravlje sreću, a naročito žene – vjeruje se da ona pomaže kod porođaja, pri nedostatku majčinog mleka, vaspitanje dece, ali i za spasenje.

 

Narod kaže da će pomoć danas stići svakoj dobroj i ispravnoj ženi koja Bogorodici zapali svijeću i u crkvi se pomoli nad njenom ikonom.

“Voljom Očevom od božanskog Duha bez sjemena si začela Sina Božijeg. Jer Onaj koji je od Oca bez matere prije svih vijekova, radi našeg spasenja proizišao je iz tebe, bez oca, tjelesno, kao Mladenac (Dete), i mijlekom si ga svojim hranila. Zato ne prestaj da se moliš za izbavljenje duša naših od svih žalosti.”

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com