Ministarstvo ekonomije će podržati privredu sa dva miliona eura - Volim Podgoricu

Ministarstvo ekonomije će podržati privredu sa dva miliona eura   

Ministarstvo ekonomije je za podršku preduzećima pri uvođenju međunarodnih standarda u poslovanje i podršku klasterima za ovu godinu opredijelilo ukupno 300.000 eura, po 150.000 za svaki program pojedinačno.

Riječ je o dva, od ukupno osam programa podrške crnogorskim preduzećima koje ovaj resor sprovodi.

Zbog velikog interesovanja privrednika za programe podrške u prošloj godini i izuzetno zadovoljavajućeg procenta iskorišćenosti sredstava, Ministarstvo ekonomije je za podršku privredi budžetom za ovu godinu planiralo dva miliona eura, pola miliona više nego u 2017.

Regionalna i lokalna konkurentnost

Ministarstvo je u 2017. godini za podršku preduzećima pri uvođenju međunarodnih standarda i podršku klasterima izdvojilo ukupno 120.220 eura, što je najveća dodijeljena podrška u okviru dva programa koja ovo Ministarstvo realizuje. Riječ je o Programu povećanja regionalne i lokalne konkurentnosti kroz usaglašavanje sa zahtjevima međunarodnih standarda poslovanja i Programu podsticanja razvoja klastera u Crnoj Gori.

Generalni direktor za razvoj u Ministarstvu ekonomije Miloš Čelanović, za CdM tvrdi da je prošlu godinu obilježio veliki rast interesovanja privrednika za oba programa.

Uvođenje međunarodnih standarda u poslovanje

Čelanović navodi da je Ministarstvo u prošloj godini za uvođenje međunarodnih standarda u poslovanje podržalo 34 preduzeća sa 55.435 eura, a najveće interesovanje privrednika odnosi se na standarde serije MEST EN ISO 9001, koji su uglavnom bili predmet podrške.

“Na raspisani javni poziv prijavilo se ukupno 51 preduzeće, 42 preduzeća ispunila su sve uslove Programa i sa njima su potpisani ugovori o dodjeli subvencije. Nažalost, njih osam nije uspjelo da realizuje ugovorene obaveze. Da su sve odobrene subvencije bile i realizovane, što je zavisilo isključivo od preduzeća, mogli bismo govoriti o stoprocentnoj iskorišćenosti budžeta ovog programa u iznosu od 70.000 eura”, pojasnio je Čelanović.

On je dodao da svakako ostaje nesporna činjenica da je interesovanje za ovaj program najviše u odnosu na sve prethodne godine, te da je očekivanje da će se taj trend rasta nastaviti i u ovoj godini.

“Iz tog razloga, mi smo udvostručili budžet ovog programa za 2018. godinu, pa će iznositi 150.000 eura”, poručio je Čelanović.

Realizacijom ovog programa, kako je pojasnio, privrednici dobijaju podršku u stvaranju dobre osnove za unapređenje poslovanja na domaćem tržištu kroz jačanje konkurentnosti, a posebno i za plasman svojih proizvoda na inostranom tržištu.

“Preduzeća su svjesna značaja uvođenja međunarodnih standarda u svoje poslovanje, što zapravo znači podizanje nivoa kvaliteta i konkurentnosti, što u procesima globalizacije i onoga što će donijeti članstvo u EU postaje neminovnost”, naglasio je Čelanović.

Podrška klasterima

Posljednje dvije godine zabilježen je i rast broja formiranih klastera, jer su privrednici prepoznali kakve mogućnosti pruža udruženo djelovanje.

“Posebno je pozitivno što su u pitanju uglavnom inicijative samih privrednika, s obzirom na to da je prethodnih godina inicijativa u slučaju značajnog broja formiranih klastera najčešće bila sa nacionalnog nivoa, tj. od stane Ministarstva ekonomije“, poručio je on.

Povećani broj klastera uslovio je i veće interesovanje za program državne pomoći.

“U prošloj godini smo od raspoloživih 100.000 eura ugovorili 98.000 eura vrijedne subvencije za podršku sedam klastera, što je, kao i u prethodnom programu, skoro 100 procentna ugovorena vrijednost. Ipak, dva klastera nisu realizovala ugovorene obaveze, pa je ukupan iznos isplaćene podrške iznosio 64,786 eura”, smatra Čelanović.

Klasteri su u okviru Programa, dodaje Čelanović, realizovali projekte koji su uključivali nabavku proizvodne opreme, rekonstrukciju i adaptaciju poslovnih objekata, jačanje marketing aktivnosti, organizovanje strudijskih posjeta i slično.

“Različit nivo zrelosti i iskustva klastera uslovio je da neki projekti ne budu finalizovani u skladu sa planom, ali sa takvikm klasterima nastaviće se saradnja i u narednom periodu”, kazao je on.

Svakako je nivo realizacije ovog programa u prošloj godini izuzetno zadovoljavajući, zbog čega je budžet za ovu godinu povećan na 150.000 eura.

“Podsjetiću da je on u 2016. godini iznosio 50.000 eura”, dodaje naš sagovornik.

Čelanović najavljuje da će javni pozivi za učešće u ova dva programa biti raspisani na proljeće, a Ministarstvo ekonomije će nastaviti na intenzivno radi na njihovoj promociji, kako kroz Biznis karavan, tako i putem organizovanja Info dana i sastanaka sa privrednicima.

CdM

1 komentar

  1. Koja crna pomoc? Kome vi iz DPS sekte pomazete???? Kome??? Te pare cete da podjelite medjusobno, a ovamo mazete oci narodu. Il ce da odu podobnim kriminogenim biznismenima! Ili za kupovimu licnih karata! Komer vi pricate te price! A vidjite nam ministricu ekonomije? Potpuno nebitna osoba, poltron, kukavica… Bez svog stava, bez ikakve zasluge u zivotu ili rada. Samo je bila poltron dje treba i daleko je dogurala! I mislite vi da to tako moze? Da nam ovakvi nebitni nesposobni likovi budu ministri?? E ne moze bracccjooo!!!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com