Nema poskupljenja ljekova zbog većeg PDV-a - Volim Podgoricu

Nema poskupljenja ljekova zbog većeg PDV-a  

Rast stope poreza na dodatu vrijednost (PDV) sa 19 na 21 odsto neće dovesti do poskupljenja ljekova, kazali su iz Ministarstva zdravlja za CdM.

Kako su pojasnili, PDV se na ljekove obračunava i plaća po sniženoj stopi od sedam odsto, dok se na medikamente sa pozitivne liste koji se izdaju na teret Fonda za zdravstveno osiguranje PDV ne uračunava, odnosno on iznosi 0 odsto.

“Na ljekove određene Listom ljekova, koja se propisuju i izdaju na teret sredstva Fonda, PDV se obračunava i plaća po stopi od 0 odsto. Osiguranik samo plaća dio cijene lijeka, a kako se na isti način može primijeniti samo jedna stopa, tako i na dio koji plaća osiguranik primjenjuje se stopa od 0 odsto”, istakli su iz Ministarstva.

Zakon o porezu na dodatu vrijednost propisuje da se PDV plaća na promet proizvoda i usluga koje poreski obveznik vrši u okviru obavljanja svoje djelatnosti.

“Istim zakonom propisano je da se PDV obračunava i plaća po sniženoj stopi od sedam odsto na ljekove, uključujući i ljekove za upotrebu u veterini, ortotička i protetička sredstva, kao i medicinska sredstva, koja se hirurški ugrađuju u organizam”, precizirali su iz Ministarstva.

To se, dodaju, ne odnosi na ljekove i medicinska sredstva sa Liste ljekova, koja se propisuju i izdaju na teret sredstava Fonda za zdravstveno osiguranje, gdje se PDV obračunava i plaća po nultoj stopi, odnosno 0 odsto.

Kako bi konsolidovala javne finansije, Crna Gora je nakon četiri godine ponovo povećala PDV. Tako porez sada iznosi 21 odsto, a od Nove godine povećane su i akcize na ugalj, cigarete, alkohol i gazirana pića sa šećerom.

I dok su stručnjaci usvojene mjere okarakterisali kao kao nepoštene prema građanima, iz Ministarstva finansija su kazali tada da rast PDV-a ne znači i rast cijena.

Ipak, povećanje poreza za dva odsto odmah se odrazilo na cijene energenata, pa su od Nove godine sve vrste goriva poskupile za po dva centa.

Uz to, od 1. januara su na snazi nove cijene struje po kojima domaćinstva i mali kupci plaćaju 2,7 odsto veće račune.

Povećane su i cijene telekomunikacijskih usluga, u prosjeku za euro po paketu, a Podgoričani od sredine ovog mjeseca imaju i veći trošak za gradski i prigradski prevoz u kojem karta košta 90 umjesto dosadašnjih 70 centi.

Takođe, najavljeno je poskupljenje i taksi prevoza.

CdM

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com